Uutiset

Alkuperäiskansalta eettiset ohjeet tutkijoille

Eteläisen Afrikan saneja on tutkittu paljon, mutta ei aina kunnioittavasti. Nyt vahinkoja pyritään estämään uusilla eettisillä säännöillä.
Sanit tunnetaan muun muassa taiteestaan. (Kuva: David Siu / CC BY 2.0)

Etelä-Afrikan san-kansa on julkaissut tutkijoille eettiset ohjeet siitä, miten tehdä tutkimustyötä sanien parissa. Tutkijat ovat olleet pitkään kiinnostuneita eteläisen Afrikan vanhimpana kansana pidettyjen sanien elämäntavasta, geeniperimästä, taiteesta ja kielestä, mutta heidän toimintansa on toisinaan koettu epäkunnioittavaksi.

Maaliskuun alussa julkaistuissa ohjeissa vaaditaan niin yksilöiden kuin yhteisönkin kunnioitusta. Saneille on kerrottava läpinäkyvällä ja ei-holhoavalla tavalla, mistä tutkimuksessa on kyse, lupaukset on pidettävä ja myös sanien itsensä on hyödyttävä tutkimuksesta. Tutkijoiden on kysyttävä saneilta lupaa tutkimuksen tekoon. Koodia rikkovien tutkijoiden kanssa saatetaan kieltäytyä tekemästä yhteistyötä tai heidät voidaan jopa panna mustalle listalle, ohjeistossa kerrotaan.

Ohjeet ovat tehneet Etelä-Afrikassa elävät !Xun, Khwe and !Khomani -kansojen jäsenet. He edustavat noin 8 000:ta sania. Mukana kehitystyössä olivat muun muassa Etelä-Afrikan San-instituutti sekä EU:n rahoittama tieteen eettisyyteen pyrkivä TRUST-projekti.

"Tutkijat ovat pommittaneet meitä viime vuosina. Kyse ei ole siitä, etteikö tehtäisi tutkimusta, vaan siitä, että tehdään se oikein", sanoo Etelä-Afrikan San-instituutin johtaja Hennie Swart Nature-lehdessä.

Tarve eettisille ohjeille nousi esiin vuonna 2010, kun saneista tehtiin geeniperimäkartoitus. Julkistettu tutkimus loukkasi saneja, koska siinä muun muassa käytettiin vanhaa, syrjivää bushmanni-termiä, siinä kerrottiin sanien yksityisasioista sekä vedettiin johtopäätöksiä muun muassa näiden avioliittokäytännöistä huolimatta siitä, että kyseessä oli geenitutkimus, kerrotaan TRUST-projektin tutkimuksessa.

Naturen mukaan koodi on ensimmäinen Afrikan alkuperäiskansojen tekemä eettinen koodisto tutkijoille. Vastaava on käytössä esimerkiksi Australian aboriginaaleilla. Täysin ongelmatonta koodin toteuttaminen tuskin kuitenkaan tulee olemaan. Pohdintaa on aiheuttanut muun muassa se, edustavatko koodiston tehneet Etelä-Afrikan sanit kaikkien sanien mielipidettä, sillä heitä elää myös muualla eteläisessä Afrikassa.

alkuperäiskansattiede Etelä-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.