Al-Qaidan oppi-isä käänsi selkänsä väkivallalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Al-Qaidan oppi-isä käänsi selkänsä väkivallalle

Terroristiverkosto al-Qaidan ideologinen perusta horjuu. Liikkeen tärkeä egyptiläinen johtaja on ilmoittanut, ettei uskonnollisin perustein pidä hyökätä toisten muslimien tai ulkovaltojen kimppuun.

Egyptiläinen islamistijärjestö al-Jihad osallistui vuonna 1981 presidentti Anwar Sadatin murhaan ja on sittemmin toiminut kehtona monille muille ääriliikkeille.

Al-Jihadia on pidetty maailmanlaajuisen al-Qaida-verkoston radikaalina ytimenä, jota johti aiemmin Al-Qaidan nykyinen kakkosmies Ayman al-Zawahri.

Al-Jihadin perustaja ja ideologinen johtaja Sayed Imam istuu egyptiläisessä erikoisvankilassa. Hän on alkanut lähettää sieltä "kannantarkistuksiaan" kahteen Egyptissä ja Kuwaitissa ilmestyvään arabiankieliseen sanomalehteen.

Imam tuomitsee nyt väkivallan ja kehottaa lopettamaan aseellinen toiminnan.

Al-Zawahrin opettajaksi ja pitkäaikaiseksi ystäväksi tiedetyn Imamin uskotaan suunnanneen viestinsä koko al-Qaidalle. Al-Zawahrin odotetaan kuitenkin hyökkäävän rajusti esitystä vastaan.

Kirjoitukset ovat innoittaneet asemiehiä

Diaa Rashwan kairolaisesta al-Ahramin strategiantutkimuslaitoksesta pitää Imamin kirjoituksia tärkeinä sekä niiden osoitteen – al-Jihadin ja al-Qaidan – että kirjoittajan keskeisen roolin vuoksi.

Imam perusti al-Jihadin jo vuonna 1968 ja johti siten ensimmäistä aseellista ryhmää, joka päätti taistella toisia muslimeja vastaan.

Lisäksi Imam kirjoitti "valmistautumisen periaatteita" listaavan kirjan. Al-Qaida hyödyntää sitä värvätessään uusia jäseniä ja perustellessaan tekojensa oikeutusta.

Al-Jihad kävi veristä kampanjaa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin itsevaltaista hallintoa vastaan 1980- ja 1990-luvulla. Mukaan saatiin satoja nuoria, joista kymmenet menettivät henkensä.

Lisäksi Imamin kirjoitukset ovat innoittaneet lukuisia muita aseellisia ryhmiä.

"Maallisen vallankumouksen menetelmiä"

Nyt Imam tunnustaa erehtyneensä raskaasti salliessaan "tappamisen kansallisuuden, ihonvärin tai uskonnollisen suuntauksen perusteella".

"Ne ovat maallisten vallankumouksellisten menetelmiä, eivät islamin. Islamissa päämäärä ei pyhitä keinoja edes silloin, kun päämäärät ovat jaloja ja laillisia. Muslimit palvelevat Jumalaa laillisin keinoin", Imam kirjoittaa.

Ne, jotka käyvät viattomien kimppuun, toimivat islamin lain ulkopuolella. "He asettavat oman halunsa ja tahtonsa Allahin tahdon edelle", hän jatkaa.

Jos vihollisen laadusta ei ole varmuutta, sen kimppuun ei saa islamin mukaan käydä, koska se voisi vaarantaa siviilejä, Imam muistuttaa.

Hän vaatii lopettamaan kaiken väkivallan siviilejä ja matkailijoita vastaan.

Al-Jihad ja siitä irronneet ryhmät ovat aiemmin käyneet paikallisten poliisien, sotilaiden, ulkomaisten turistien ja eri tavalla ajattelevien muslimien kimppuun.

Imam sanoo, että tarpeeton verenvuodatus sai hänet oikomaan oppejaan. Kirjoitussarjan uskotaan antavan vakavan iskun al-Qaidalle ja käynnistävän muslimimaailmassa kiivaan keskustelun pyhän sodan merkityksestä.

"Kun kirjoitussarja päättyy, alkaa valtaisa väittely", ennustaa islamistiryhmiin perehtynyt Kamal Habib, joka itsekin kuului sellaiseen nuoruudessaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia