Aktivistien ahdinko kasvanut Iranissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aktivistien ahdinko kasvanut Iranissa

Yhä useampi iranilainen aktivisti on hakenut turvapaikkaa ulkomailta vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen.

Sadat iranilaiset aktivistit ovat hakeneet turvapaikkaa naapurimaista vuoden 2009 presidentin vaalien jälkeen. Vaalien aikaan hallituksen joukot tukahduttivat julmasti hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja sen jälkeen kansalaisyhteiskunta on ajettu maassa ahtaalle, sanotaan Human Rights Watchin tekemässä raportissa.

"Vuoden 2009 jälkeinen kurinpalautus on vaikuttanut syvästi kansalaisyhteiskuntaan Iranissa", sanoo Human Rights Watchin Lähi-idän johtaja Joe Stork.

"Kuvat, joissa poliisi hakkaa mielenosoittajaa armottomasti ovat ehkä hävinneet televisiosta ja tietokoneen ruuduilta, mutta monet iranilaiset aktivistit tekevät yhä tuskallisia valintoja jättää kotinsa ja perheensä", hän jatkaa.

Human Rights Watchin mukaan järjestöt eivät voi toimia Iranissa vapaasti ja monet aktivistit ovat joko vankilassa tai maanpaossa. Osa joutuu jatkuvasti häirinnän ja mielivaltaisten pidätysten uhreiksi.

Bloggarin vankilakuolema selvittämättä

Yksi Iranin kiristyneen sananvapaustilanteen uhri, 35 -vuotias Sattar Beheshti, kuoli vankeudessa viime kuussa, kertoo Amnesty International. Beheshitin kuoleman jälkeen myös hänen omaisiaan on häiritty. Beheshiti pidätettiin lokakuussa, jonka jälkeen hänen perheensä kuuli miehestä seuraavan kerran marraskuun alussa, jolloin viranomaiset ilmoittivat hänen kuolemasta. Kuolemaan johtaneet syyt ovat jääneet toistaiseksi epäselviksi omaisille, mutta epäilyjen mukaan Beheshtiä kidutettiin vankeudessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut, että Iranin viranomaisten on tutkittava Beheshtin kuolemaan liittyvät syytökset sekä kaikki muut vankeudessa tapahtuneet kuolemantapaukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia