Aids jatkaa leviämistään Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids jatkaa leviämistään Venäjällä

Hiv-tartunnat yleistyvät Venäjällä varsinkin heteroseksuaalisen ja huumeettoman väestön keskuudessa, vaikka rahoitusta taudin taltuttamiseksi on lisätty tasaisesti.

"Ennaltaehkäisyyn ei ole tarpeeksi rahoitusta, ja siksi virus leviää heteroseksuaaliseen väestöön, ei ainoastaan huumeidenkäyttäjiin, ja varsinkin miehiltä naisille. Tämä suuntaus jatkuu", Roman Dudnik ennustaa. Hän on Aids Foundation East-West (Afew) -järjestön alueellinen asiantuntija.

Muuttaakseen käytöstään ihmisten on ymmärrettävä, että kondomit ovat tehokas taudin ehkäisykeino, Dudnik sanoo.

"Valitettavasti tiedotusvälineiden kautta leviää ristiriitaisia viestejä. Yhtäältä puhutaan turvaseksistä ja toisaalta väitetään, ettei turvallista seksiä ole olemassakaan. Tämä aiheuttaa paljon väärinkäsityksiä ja ehkäisyn hylkäämistä kokonaan."

Maailman terveysjärjestön WHO:n Hiv/aids-ohjelmaa Moskovassa koordinoiva Corinna Reinicke lisäisi hänkin tiedotusvälineiden vastuuta.

"Venäjän federaatiossa vain 20 prosenttia väestöstä tietää ylipäätään jotain taudin tarttumisesta ja ehkäisemisestä", hän sanoo.

Viime vuonna uusia tartuntoja rekisteröitiin Venäjällä lähes 40 000. Vuoden 2007 ensimmäisellä kolmanneksella tartuntoja on kirjattu seitsemän prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Asiantuntijat arvioivat, että todellisuudessa luvut saattavat olla lähes kaksinkertaiset.

Dudnikin mukaan 40 prosenttia tartunnoista on naisilla. Vain pieni osa heistä oli saanut viruksen likaisten ruiskujen kautta.

"Yllättävää kyllä, ruiskuhuumeiden käyttäjien tartunnat ovat pudonneet jyrkästi vuosina 2001-2005. Yhtä jyrkkä kasvu on kuitenkin tartunnoissa, jotka on saatu suojaamattomasta seksistä", kertoo Neill McKee yhdysvaltalaisesta Johns Hopkins -yliopistosta.

Hänen mukaansa Venäjä on niin laaja alue, että yhden ison epidemian sijasta meneillään on monia pieniä.

McKeen mukaan kondomeja on laajalti tarjolla, mutta Venäjän konservatiiviset piirit eivät halua näkyvää kampanjaa niiden käytön edistämiseksi.

"Kondomit eivät myöskään toimi hyvin, jos ihmiset käyttävät huumeita tai alkoholia. Näinhän usein on riskialttiissa tilanteissa. Tärkeydestään huolimatta kondomit eivät ratkaise koko ongelmaa", McKee sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan hiv-testaus ja jatkuva neuvonta ovat vain ensiaskeleet ehkäisylle. Tartuntojen vähentämiseksi tarvitaan muutoksia yksilölliseen käyttäytymiseen, sosiaalisiin normeihin, lakeihin, politiikkaan ja käytäntöihin, jotka lisäävät riskiä.

Ruiskuhuumeiden käyttäjille ei ole Venäjällä riittävästi neulojen vaihtopisteitä, vieroitushoitoja saati lääkitystä tartunnan saaneille.

Asiantuntijoiden mukaan aids-rahoitusta ei ole suunnattu sinne, mihin sitä kipeimmin tarvittaisiin. Virus leviää samaa vauhtia, kun rahoitus kasvaa.

Venäjän terveys- ja kehitysministeriön mukaan kokonaisrahoitus taudin torjumiseksi on kasvussa. Kuitenkin koko terveysbudjetin 5,3 miljardista ruplasta (152 miljoonasta eurosta) vain nelisen prosenttia käytetään ennaltaehkäisyyn tänä vuonna.

Kansanterveystutkija Robert Heimerin mielestä lääkehoito kaipaa Venäjällä rajua uudistusta. "Tähänastiset lähestymistavat epäonnistuivat suurimmassa osassa tapauksista. Niitä ei voida pitää riittävinä tai eettisinä hoitoina. Venäjä ei hallitse huumeongelmaansa, ennen kuin se muuttaa lakejaan."

Joillakin alueilla tauti on saatu kuriin onnistuneesti. Kiitos kuuluu ajoissa käynnistetylle vertaiskoulutusohjelmalle sekä laajennetulle puhtaiden ruiskujen jakelulle apteekkien kautta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia