Aids- ja huumelinja kovenee Ukrainassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids- ja huumelinja kovenee Ukrainassa

Vakavasta aids-ongelmasta kärsivän Ukrainan uusi
johto on ryhtynyt koviin otteisiin huumeiden käyttäjiä ja hiv-positiivisia vastaan, aids-työtä tekevät järjestöt kertovat.

Vakavasta aids-ongelmasta kärsivän Ukrainan uusi johto on ryhtynyt koviin otteisiin huumeiden käyttäjiä ja hiv-positiivisia vastaan, aids-työtä tekevät järjestöt kertovat.

Poliisi on ratsannut terveysasemia ja pidättänyt laillisia huumekorvaushoitoja määränneitä lääkäreitä. Myös joukoittain huumeriippuvaisia on pidätetty.

Lisäksi Ukraina on ilmoittanut sulkevansa maan johtavan aids-keskuksen, jonka sanotaan toimineen vastoin lakia kiovalaisen luostarin alueella.

"Viime kuukausien merkit ovat huonoja. Ukrainan johdon asenne heikentää aids-hoitoa", ohjelmajohtaja Pavlo Skala International HIV/AIDS Alliancen Ukrainan-osastosta arvioi.


Venäjän mallin mukaan


Hiv leviää Ukrainassa ja muualla itäisessä Euroopassa hälyttävästi varsinkin suonensisäisten huumeiden käyttäjien ja näiden seksikumppanien keskuudessa.

Alan järjestöt arvioivat hivin kantajien määräksi Ukrainassa 360 000, vaikka virallinen luku on 101 000. Maassa on 47 miljoonaa asukasta.

Narkomaaneja Ukrainassa saattaa olla jopa 300 000, joista ainakin suurkaupungeissa jo joka neljäs on hiv-positiivinen.

Niin sanotun oranssin vallankumouksen jälkeen 2004 Ukraina sai kiitosta huumekorvausohjelmistaan, joilla hillittiin myös hivin leviämistä.

Hiljan valtaan tullut uusi johto näyttää kuitenkin lähentyvän liittolaistaan Venäjää, joka on kieltänyt huumekorvaushoidon.

Skalan mukaan Ukrainassa epäillään myös, että korruptoitunut poliisi hyökkää huumevieroitusta vastaan paikallisten huumekauppiaiden käskystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia