Afrikkalaisten vuosikymmen tulee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikkalaisten vuosikymmen tulee

YK:n teemavuosikymmenen tarkoituksena on korjata entiset ja nykyiset vääryydet.

(IPS) -- Arvostuksen kohottaminen sekä entisten ja nykyisten vääryyksien korjaaminen ovat tavoitteina afrikkalaista alkuperää olevien ihmisten vuosikymmenellä, jonka YK aloittaa ensi vuoden alussa.

Afrikka on esillä myös orjareittihankkeessa (Slave Route Project), joka täytti syyskuussa jo 20 vuotta. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco levittää sen avulla tietoa Atlantin yli lähes 400 vuoden ajan jatkuneesta orjakaupasta.

YK:n päämajaan New Yorkissa valmistuu ensi maaliskuussa pysyvä orjuuden muistomerkki kunnioittamaan ihmiskaupan miljoonien uhrien muistoa.

"Tarkoituksena ei ole syyllistää vaan rakentaa sovintoa", sanoo Unescon hanketta johtava Moussa Iye.

"Meidän on opittava tuntemaan historiaa entistä monipuolisemmin, jotta voimme ottaa siitä opiksi ja ymmärtää yhteiskuntiamme paremmin. Rasismi on suora seuraus orjuuden hirveästä perinnöstä, ja keskustelua siitä on lisättävä", hän jatkaa.

Orjuus ja orjakauppa julistettiin rikoksiksi ihmisyyttä vastaan Rasisminvastaisessa maailmankonferenssissa Etelä-Afrikassa 2001. Unesco on sen jälkeen koonnut aiheesta paljon suullista ja kirjallista tietoa, tukenut kirjojen julkaisemista ja listannut tärkeiden tapahtumien paikkoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia