Afrikkalaisten terveys jäänyt muusta maailmasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikkalaisten terveys jäänyt muusta maailmasta

Lapsikuolleisuus ja tartuntataudit ovat vähentyneet lähes joka puolella maailmaa, mutta Saharan eteläpuolinen Afrikka on jäänyt kehityksestä pahasti jälkeen, selviää uudesta tutkimuksesta.

Saharan eteläpuolisen Afrikan ihmisten terveys ei ole kehittynyt samaan tahtiin muun maailman kanssa, selviää joulukuussa julkaistusta Global Burden of Disease Study 2010 -raportista.

Raportin mukaan samalla kun aliravitsemus, lapsikuolleisuus ja tartuntataudit ovat vähentyneet dramaattisesti viime vuosikymmeninä maailmanlaajuisesti, Saharan eteläpuolisen Afrikan ja muun maailman välille syntynyt kuilu on vain kasvanut. 

Tartuntataudit, lasten sairaudet ja äitikuolemat ovat Afrikassa edelleen yleisiä, mutta sen lisäksi krooniset sairaudet ovat lisääntyneet, raportin kirjoittajat arvioivat.

"Tiedot näyttävät vaatimatonta kehitystä lastenkuolleisuudessa, mutta tartuntatautien ja ravitsemuksellisten syiden osuus ennenaikaisista kuolemista Afrikassa on yhä puolet. Lähes yhtä huolestuttavaa on kasvava kroonisten saurauksien, kuten aivohalvauksen ja sydänsairauksien taakka", sanoo Kapkaupungin yliopiston professori George Mesah.

Lisäksi aikaisemmin läntisen maailman vaivoina pidetyt sairaudet, kuten masennus, ovat alueella lisääntyneet erityisesti nuorten keskuudessa.

"Afrikan maat eivät ole vielä edes aloittaneet kohtaamaan räjähdysmäisesti lisääntyviä mielisairaus- ja masennustapauksia sekä niistä johtuvia päihdeongelmia", sanoo Sambian kansantaloustieteen johtaja Felix Masiye.

Pidempi, sairaampi elämä

Raportin mukaan muualla kansainvälisesti tartuntatautien ja nälänhädän ennätysmäisen nopea vähentyminen kahdessa vuosikymmenessä tarkoittaa, että ihmiset elävät pidempään kuin aikaisemmin, mutta ovat samalla myös sairaampia kuin aikaisemmin. Elintason kasvu ympäri maailmaa tarkoittaa, että krooniset epidemiat, kuten liikalihavuus, sydän- ja verisuonitaudit sekä tupakoinnin ja alkoholin haitat ovat lisääntyneet.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Health Metrics and Evaluation instituutin maailman sairauksia kartoittava raportti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Viimeisimpään raporttiin osallistui yli 300 tutkimuslaitosta 50 maasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia