Uutiset

Afrikka tarvitsee parempia kaupunkeja

Afrikan kaupunkilaiset maksavat yli puolet enemmän asumisesta kuin muiden saman tulotason maiden kaupunkilaiset. Maanosan kaupunkien on "avattava ovensa maailmalle", sanoo Maailmanpankki.
Kenian Nairobi on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista. (Kuva: Clara Sanchiz / CC BY-SA 2.0

Afrikan kaupungeilla on hyvät mahdollisuudet vauhdittaa maanosan talouskasvua ja työpaikkoja, mutta sitä varten sen pitää "avata ovensa maailmalle", sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Jo 40 prosenttia afrikkalaisista elää kaupungeissa ja vuoteen 2040 mennessä määrä kaksinkertaistuu miljardiin ihmisiin. Kaupungistuminen kuitenkin tapahtuu huomattavasti pienemmällä tulotasolla kuin muilla alueilla, raportissa kerrotaan.

Kaupunkien infrastruktuuriin, teollisuuteen tai kaupallisiin rakenteisiin ei ole investoitu samaa tahtia kuin ihmismäärä on kasvanut ja keskittynyt. Niinpä ne ovat kehittyneet pirstaloituneiksi lähiöalueiksi, joissa ei ole kunnollista liikennettä, mikä taas rajoittaa ihmisten työmahdollisuuksia ja firmojen laajentumista.

Yhteyksien ja palveluiden puuttumisen vuoksi Afrikan kaupungit ovat maailman kalleimpien joukossa sekä kotitalouksille että yrityksille, raportissa kerrotaan. Verrattuna muihin saman tulotason kaupunkeihin muualla ne ovat noin 29 prosenttia kalliimpia. Esimerkiksi asuminen maksaa 55 prosenttia enemmän, eikä ihmisillä ole välttämättä lainkaan varaa työmatkakuluihin.

Korkeammat elinkustannukset taas nostavat palkkatasoa, mikä tarkoittaa, etteivät yritykset ole kilpailukykyisiä eivätkä kaupungit vedä investointeja, raportissa todetaan.

Raportilla on kaksi suositusta. Maamarkkinat pitäisi muodollista, omistusoikeuksia selventää ja kaupunkisuunnittelua tehostaa, jotta maata voitaisiin hyödyntää tehokkaammin. Esimerkiksi Zimbabwen Hararessa ja Mosambikin Maputossa yli 30 prosenttia viiden kilometrin säteellä keskeisistä bisnesalueista oleva maa on rakentamatta.

Lisäksi on tehtävä investointeja, joiden avulla asuminen, infrastruktuuri sekä kaupallinen ja teollinen kehitys liittyisivät paremmin toisiinsa.

asuminenkaupungitliikennetalous Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”