Afrikan unioni aloittaa historiallisen kampanjan lapsiavioliittoja vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan unioni aloittaa historiallisen kampanjan lapsiavioliittoja vastaan

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lapsiavioliittoihin puututaan yhtä laajalla skaalalla.

Kaksi tyttöä istuu sängyllä katsoen toisiinsa

Sudanin Darfurissa elävät Nana (vas.) ja Zakia menivät naimisin alaikäisinä. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Afrikan unioni on aloittanut maanosan laajimman kampanjan lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Viime viikolla Etiopiassa julkistetun kampanjan tarkoituksena on kestää kaksi vuotta.

YK kiittelee kampanjaa, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtä suuri skaala hallituksia, järjestöjä, YK-toimijoita ja yksilöitä liittyy yhteen lapsiavioliittojen lopettamiseksi.

"Tämä afrikkalaisten johtama ponnistus ei saa loppua ennen kuin jokaisella tytöllä kaikissa perheissä ja yhteisöissä on oikeus täyttää 18 ennen naimisiinmenoa", sanoo YK:n lastenjärjestön UNICEFin varajohtaja Martin Mogwanja.

Kampanjan tarkoituksena on parantaa lapsia suojelevaa lainsäädäntöä ja luoda asennemuutos ruohonjuuritasolla asti. Kymmenen maan oletetaan aloittavan kampanjan myös maatasolla.

Arvioiden mukaan joka vuosi 17 miljoonaa afrikkalaistyttöä, kolmannes kaikista, menee naimisiin. Eniten lapsiavioliittoja on Nigerissä, Tšadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Yleensä lapsimorsiamet elävät kaikkein heikoimmassa asemassa olevissa yhteisöissä.

YK:n laskelmien mukaan globaalisti yli 140 miljoonaa tyttöä menee naimisiin vuosina 2011–2020, ellei perinnettä saada katkaistua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia