Uutiset

Afrikan maatalous toimii naisenergialla

Naiset omistavat vain yhden prosentin Afrikan maa-alasta ja ansaitsevat prosentin maataloustulosta, vaikka he muodostavat enemmistön maataloustyöläisistä.

(IPS) -- Albert Kanga Azaquie piti ennen itseään pienviljelijänä. Perehdyttyään ruokabanaanin hinnanmuodostukseen, Azaquie muutti viljelyaikatauluaan. Nyt hän korjaa satoa silloin, kun markkinoilla on muuten hiljaista ja saa banaaneistaan paremman hinnan kuin aiemmin.

"Nyt olen suurviljelijä. Logiikka on yksinkertainen eli myyn tuotteitani matalan sesongin aikana. Kun muiden tuottajien banaaneja ei juurikaan ole kaupan, omani ovat valmiita ja niitä ostetaan suhteellisesti parempaan hintaan", hän selittää.

Azaquiella on 15 hehtaarin maatila 30 kilometrin päässä Norsunluurannikon pääkaupungista Abidjanista. Hän kerää satoa 12 tonnia hehtaarilta ja kuuluu siihen pieneen afrikkalaisten viljelijöiden joukkoon, joka ei istu maanosan köyhään, nälästä ja epävarmasta ruuantuotannosta kärsivään julkikuvaan.

Yli puolet käyttämättömästä viljelymaasta on Afrikassa

Vuonna 2015 Afrikkaan tuotiin ruokaa lähes 32 miljardilla eurolla enemmän kuin sitä meni vientiin. Asiantuntijoiden mielestä maanosan potentiaali on jotain aivan muuta. Noin 60 prosenttia maailman viljelykelpoisesta maasta sijaitsee Afrikassa, työvoimasta yhtä suuri osuus toimii maataloudessa ja tuottaa noin kolmasosan maanosan yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta.

Miksi siis näin on? Vastauksia on monia, kehnosta infrastruktuurista ja huonosta hallinnosta heikkoon tuottavuuteen. Yhdessä ne vaikeuttavat viljelijöiden vaurastumista. Lisäksi koko maatalouselinkeinon selkärangan muodostavia naisia syrjitään esimerkiksi maanomistajuuskysymyksissä ja tukien saajina.

"Naiset omistavat vain yhden prosentin Afrikan maa-alasta ja ansaitsevat vain prosentin verran maataloustulosta. He muodostavat kuitenkin enemmistön maataloustyöläisistä", sanoo Buba Khan, Action Aid -järjestöstä.

Khan ei usko, että Afrikka saavuttaa ruokaturvaa, jos naiset pysyvät maaoikeuksien marginaalissa. Myös Maailmanpankki kannustaa kuromaan sukupuolten välistä kuilua umpeen Globaali ruokajärjestelmä -agendallaan.

Monta ongelmaa, ilmastonmuutos isoin

Naisten voimaannuttaminen on yksi palapelin keskeisistä paloista, mutta yksin se ei riitä tilannetta parantamaan. Afrikan kehityspankin mukaan kakkospyrkimyksenä on juuria syvällä istuvia ongelmia, joista pääseminen edellyttää runsaasti kunnianhimoa ja investointeja.

"Tavoitteemme on selvä eli saavuttaa ruokaomavaraisuus kymmenessä vuodessa, hävittää aliravitsemus ja nälkä ja nostaa Afrikka maatalouden arvontuotannon kärkeen ja saada vesi ja vessat kansalaisten ulottuville", selittää johtaja Akinwumi Adesina Afrikan kehityspankista.

Kehityspankin asettaman tavoitteen saavuttamisen tiellä on monta mutkaa matkassa, eikä ilmastonmuutos ole niistä pienimpiä. Norsunluurannikon maatalous- ja maaseudun kehitysministeri Mamadou Coulibaly Sangafowa painottaa, että ilmastonmuutos on otettava huomioon myös investointeja tehtäessä.

"Se on otettava huomioon erityisesti nuorten takia, jottei heidän tarvitse lähteä Välimerta ylittämään taloudellisia mahdollisuuksia etsiessään."

Lähtipä Afrikka tavoittelemaan ruokaomavaraisuutta ja nettovientiä millä keinoin tahansa, Albert Kanga ja hänen kaltaisensa ovat jo käynnistäneet muutoksen. Kiitos siitä kuulu ainakin osittain Maailmanpankin tukemalle Länsi-Afrikan maataloustuottavuuden ohjelmalle (WAAPP).

Viljelijä Kanga näkee Afrikan tulevaisuuden valoisana. "Uudet lajikkeet ja kastelutekniikat, joita WAAPP on tuonut ulottuvillemme, ovat tehneet minusta esimerkkitapauksen", sanoo Kanga, joka nykyään myy tuotteitaan paitsi paikallisille supermarketeille myös kansainvälisille markkinoille.

gendermaanomistusmaatalousilmastonmuutos Afrikka Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia