Afrikan isoäidit vaativat tukea | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan isoäidit vaativat tukea

Yhä useampi afrikkalainen isoäiti on joutunut
lastenlastensa huoltajaksi, kun aids on vienyt näiden vanhemmat. Mummot
hakevat tukea toisistaan toukokuussa Swazimaassa perustetun Afrikan
isoäitien liikkeen avulla.

"Afrikka ei selviä ilman meitä", muistuttivat Swazimaassa kokoontuneet isoäidit.

Yhä useampi afrikkalainen isoäiti on joutunut lastenlastensa huoltajaksi, kun aids on vienyt näiden vanhemmat. Mummot hakevat tukea toisistaan toukokuussa Swazimaassa perustetun Afrikan isoäitien liikkeen avulla.

Myös yhteiskunnan apu on tarpeen.

"Vaadimme taloudellista riippumattomuutta pystyäksemme huolehtimaan perheistämme", painotti 90-vuotias Judith Simelane, joka luki järjestön perustamisjulistuksen Swazimaan taloudellisessa keskuksessa Manzinissa.

Kokouksen yhteydessä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui yli 3 000 mummoa, jotka haluavat turvata lapsenlapsilleen kunnon ravinnon ja koulutuksen.

Marssijoiden joukossa oli 70-vuotias Freda Shabangu, jonka kaikki viisi lasta ovat kuolleet ja jolla on huollettavinaan 12 lastenlasta. Hän saa valtiolta avustusta vajaat 22 euroa kuukaudessa.

"Minua ilahduttaa, että isoäidit tuovat ensi kertaa ongelmansa esille", Shabangu sanoo.


Satoja mummoja


Simelane listasi puheessaan lukuisia asioita, joissa isoäidit kaipaavat tukea ja tietoa. Niihin kuuluvat sairaiden kotihoito, aids-valistus, orpojen huoltajana toimiminen, lukutaito ja raha-asioiden hoito.

Afrikan isoäitien ensimmäiseen kokoukseen osallistui 500 henkeä 14:stä Afrikan maasta ja 42 kanadalaista. Kokous sai tukea kanadalaiselta Stephen Lewisin säätiöltä.

"Kanadassa isoäidit keräävät rahaa afrikkalaisten sisartensa tueksi", kertoi Elizabeth Rennie, joka edustaa kanadalaista Isoäideiltä isoäideille -kampanjaa.

Swazimaan Positive Living -järjestön johtaja Siphiwe Hlope pitää Manzinin kokousta alkuna sille, että Afrikan mummot alkavat saada tunnustusta jo yli 20 vuotta jatkuneesta urheasta työstään aidsin vaikutusten lieventämiseksi.

Kokouksessa pohdittiin isoäitien tukiryhmien tarvetta, aidsiin liittyviä tabuja ja ongelmia sekä väkivaltaa.

Kokouksessa puhunut Swazimaan kuningataräiti Ntombi Tfwala tuomitsi isoäiteihin kohdistuneet raiskaukset ja ryöstöt, jotka ovat yleistyneet hälyttävästi.

Perinteisen mummo-käsitteen todettiin Afrikassakin saaneen uusia ulottuvuuksia: isoäiti voi olla naimisissa tai naimaton, ja uusioperheiden kautta moni lapsetonkin nainen tulee mummoksi.

Pieniä ihmeitä


Kanadassa perustetun Stephen Lewisin säätiön ajatuksena on, että paikallisyhteisöt pystyvät tekemään pieniä ihmeitä, kunhan saavat alkupääoman, säätiön johtaja Ilana Landsberg-Lewis sanoo.

Säätiö on tukenut vuodesta 2007 Ugandassa isoäitien ryhmää, jonka 120 jäsenestä useimmat ovat hiv-positiivisia.

"Annamme kullekin isoäidille 80 euroa, joilla hän voi aloittaa haluamansa elinkeinon", kertoo Angela Kirabo Ashaba hanketta toteuttavasta St. Francis -järjestöstä.

St. Francis auttaa isoäitejä elinkeinon käynnistämisessä. Se myös tallettaa heidän säästönsä ja maksaa niille koron välttäen paperisodan pankkien kanssa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia