Aasit tuovat lukemista etiopialaislapsille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasit tuovat lukemista etiopialaislapsille

Lasten riemulla ei ollut rajaa, kun koristeltujen aasien vetämät
kirkkaankeltaiset kirjakärryt saapuivat etiopialaiseen Mekelen kaupunkiin syyskuun puolivälissä. Lukeminen on harvinainen harrastus maassa, jossa kouluunpääsykin on etuoikeus.

"Kun amerikkalaislapset listasivat kesällä lomalukemisiaan, ajattelin, että Etiopiassa leikitään räsypalloilla ja peltitölkeillä", Yohannes Gebregiorgis muistelee työtään San Franciscon kaupunginkirjastossa.

Vuonna 1951 Etiopian köyhällä maaseudulla syntynyt Gebregiorgis oli onnekas päästessään kouluun. Yhdysvaltoihin hän muutti 1982 ja valmistui siellä kirjastonhoitajaksi.

Palattuaan kotimaahansa 2000-luvulla Gebregiorgis perusti Etiopia lukee -säätiön, jonka ensimmäinen liikkuva kirjasto aloitti toimintansa Awassan kaupungissa 2005.

Nyt aasien vetämiä lastenkirjastoja on puoli tusinaa. Lisäksi säätiö on perustanut 11 koulukirjastoa.


Kirjakärryt sävähdyttävät


Lasten riemulla ei ollut rajaa pohjoisen Tigren osavaltion pääkaupungissa Mekelessä, kun koristeltujen aasien vetämät kirkkaankeltaiset kirjakärryt saapuivat sinne syyskuun puolivälissä.

"Kokemus oli ikimuistoinen sekä kaupunkilaisille että minulle", Gebregiorgis sanoo.

Vain 45 prosenttia Etiopian lapsista käy koulua. Muiden vanhemmat eivät pysty maksamaan nimellisiäkään lukukausimaksuja tai hankkimaan koulutarvikkeita, YK:n lastenrahasto Unicef raportoi.

Järjestön mukaan Etiopian 15-24-vuotiaista miehistä osaa lukea 62 prosenttia, mutta naisista vain 39 prosenttia.

Koulujen varustetaso on etenkin maaseudulla äärimmäisen vaatimaton eikä koulukirjastoista ole puhettakaan.

Aasikirjasto onkin melkoinen ihme. Kirjojen lisäksi rattailta löytyy 40 jakkaraa, joille lapset voivat istahtaa lukemaan tai katselemaan kirjojen kuvia.

Kirjastossa työskentelee kaksi henkeä: yksi hoitaa aasit ja toinen kirjat.


Kirjojen tuotolla ostetaan kirjoja


Gebregiorgis sai 2008 CNN-televisioyhtiön sankaripalkinnon lasten lukuharrastuksen edistämisestä. Hänen säätiönsä on tuonut Etiopiaan tuhansittain kirjoja, joista osa on saatu lahjoituksina ja toiset maksettu miehen itse kirjoittamien lastenkirjojen tuotolla.

Mekelen aasikirjaston avajaisissa lapsille jaettiin maksutta Gebregiorgisin uusinta kirjaa, jonka tekstit on painettu sekä englanniksi että alueen omalla tigrinian kielellä

Useimmat lainakirjat on painettu Etiopian yleisimmällä kielellä, amharalla, tai englanniksi.

Aasikirjasto on liikkeellä joka päivä paitsi sunnuntaisin. Lapset voivat lainata kirjoja joko perheensä kirjastokortilla tai opettajansa takauksella.

"Pidän lukemisesta, ja täällä on paljon kauniita kirjoja. Luen mieluiten amharaksi, mutta myös englanti ja tigrinia sujuvat", 12-vuotias Regat-niminen kirjastonkäyttäjä kertoo.

Etiopia


* Sisämaavaltio Afrikan sarvessa

* Asukkaita 82,8 miljoonaa

* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 77,5 %

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 64,1 %

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 171/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia