Vetoomus Pauligin huvilan järjestökäytön puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vetoomus Pauligin huvilan järjestökäytön puolesta

Helsingin kaupunki ilmoitti maaliskuun loppupuolella aikovansa ottaa järjestökäytössä olevat tilat muuhun käyttöön syyskuun alusta lähtien. Maan ystävät kerää nimiä vetoomukseen, allekirjoita 27.4. mennessä.

Maan ystävät kerää nimiä vetoomukseen, jossa pyydetään Helsingin kaupunkia säilyttämään Töölössä sijaitseva Pauligin huvila ympäristöjärjestöjen käytössä. Lue lisää alta.

Autathan meitä säilyttämään Töölön sydämessä sijaitsevan Pauligin huvilan kaikille avoimena kansalaistoiminnan tyyssijana! Helsingin kaupunki yrittää puutteellisin valmisteluin häätää huvilalla nykyään toimivat parikymmentä kansalaisjärjestöä ja sijoittaa tilalle vain yhden, suljettua toimintaa tekevän toimijan. Vetoomusteksti kokonaisuudessaan alla. Alla myös järjestöjen yhteinen kannanotto, joka jo on luovutettu asiasta päättäville politiikoille sekä kaupungin virkamiehille.

Allekirjoita vetoomus viimeistään 27.4.2016: http://www.adressit.com/pauligin_huvilan_jarjestokayton_puolesta

Voit myös auttaa levittämällä vetoomusta omissa kanavissasi, esim. somessa tahi sähköpostilistoilla. Tavoitteenamme on, että asiasta päättävät politiikot, eli Nuorisolautakunnan edustajat palauttavat asian valmisteluun, mikä olisi näin puutteellisen valmistelun sijaan pelkästään oikeus ja kohtuus. Kaupunki ei voi eikä saa kohdella pitkäaikaisia yhteistyökummpaneitaan näin. Myös erittäin tärkeää työtä tekevälle Tyttöjen talolle sopivien tilojen etsimiseen on panostettava.

Lämmin kiitos jo etukäteen allekirjoituksestasi, sekä viestin levittämisestä!

Pauligin huvila on toiminut Maan ystävien monenlaisen toiminnan tukikohtana jo vuodesta 2008 asti. Maan ystävien lisäksi huvilalla toimii lapsi- ja nuorisojärjestöjä, mehiläistarhaajia, rumpuryhmiä, kapunkiviljelyä, kerho- ja leiritoimintaa, ympäristötoimintaa tekeviä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistäviä toimijoita laidasta laitaan.

Vetoomusteksti: Pauligin huvilan järjestökäytön puolesta

Nuorisoasiainkeskus esittää nuorisolautakunnalle, että Pauligin huvilan talo osoitetaan Kalliolan nuoret ry:n Tyttöjen talon käyttöön 1.9.2016 lukien. Nuorisolautakunta käsittelee asiaa 28.4.2016 kokouksessaan. Mikäli lautakunta päättää asian esityksen mukaisesti, ei Pauligin huvilan tila ole 1.9.2016 alkaen enää muiden toimijoiden käytettävissä.

Tähän asti Pauligin huvila on ollut monenlaisten järjestöjen ja ryhmien aktiivisessa käytössä. Siellä on toiminut muun muassa Maan ystävät, 4H ja Luontoliiton Uudenmaanpiiri, NK:n retkeilyvälinelainaamo Wempaimisto sekä lukuisia muita helsinkiläisiä järjestöjä, yhdistyksiä ja ryhmiä. On todella valitettavaa, että näin ainutlaatuinen, tunnelmallinen ja upea järjestötila päätyisi vain yhden toimijan käyttöön. Se tuntuu olevan myös vastoin Nuorisoasiainkeskuksen yleistä linjaa tukea kumppanuutta, kansalaistoimintaa, järjestöjä ja ympäristötoimintaa. Moni Pauligilla toimivista järjestöistä tekee ympäristötoimintaa ja Pauligin huvilan käytön evääminen heiltä ei edistä positiivista mielikuvaa Nuorisoasiainkeskuksesta eikä tukisi järjestöjen ja ryhmien halua kumppanuuteen ja yhteistyöhön. Pauligilla toimiville järjestöille osoitetut mahdolliset uudet tilat eivät sijainniltaan, viihtyvyydeltään ja luonnonläheisyydeltään vastaa Pauligin huvilan tiloja.

Me allekirjoittaneet vetoamme nuorisolautakuntaan Pauligin huvilan järjestökäytön säilyttämisen puolesta ja toivomme, että Tyttöjen Talon tärkeälle työlle löytyy muu tila, joka ei ole pois järjestöiltä, yhdistyksiltä ja muilta Pauligin huvilaa käyttäviltä ryhmiltä.

Kannanotto

Helsingin kaupungin Pauligin huvilalla toimii tällä hetkellä 4 järjestöä vakituisesti: Luonto-Liiton Uudenmaan piiri, Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistykset, Maan ystävät ja Helsingin seudun Maan ystävät. Lisäksi talo tarjoaa toimintatiloja ainakin 15 järjestölle ja lukemattomille toimijoille tiloja erilaisiin tilaisuuksiin. Talon käyttöaste on todella korkea ja jatkuvasti vain kasvava.

Huvilalla on nyt erittäin monipuolista, vaikuttavaa ja merkittävää toimintaa, se on aktiivisessa ja laajassa käytössä. Sen järjestötoimijat tavoittavat yhdessä kaikki nuorisoikäryhmät (lapsista nuoriin aikuisiin), ja suurin osa kävijöistä on alle 29-vuotiaita. Huvilasta on muodostunut myös tärkeä nuorisotoiminnan aluekeskus - vastaavaa ei alueella ole.

Pauligin huvila ja sen lähiympäristö soveltuu erinomaisesti järjestöjemme toimintaan, ympäristökasvatustyöhön ja muuhun ympäristön puolesta toimiseen. Vastaavia tiloja ei ole tiedossamme muualla. Huvila on hyvien kulkuyhteyksien päässä, ja tilat ovat toimivat ja joustavat. Yhdistykset käyttävät muun muassa huvilan saleja ja keittiötä runsaasti. Hyvin varusteltu pääkeittiö on välttämätön suosittuihin ravintolapäivätapahtumiin ja järjestöjen sisäisiin sekä yhteisiin koulutuksiin ja kokouksiin. Järjestöt tarvitsevat toiminta-, kokous- tai kerho-, työtiloja, paljon varastotilaa, keittiön, verstastilaa sekä kaupunkiviljelymahdollisuuden.

Järjestöt ovat pitäneet hyvää huolta tiloistaan ja niiden siisteydestä, hoitaneet itse siivouksen ja osallistuneet huvilan yhteisiin huoltotoimenpiteisiin (kuten kompostorin hoito, ja hiirien häätäminen). Yhteistyö järjestöjen ja Nuorisoasiainkeskuksen välillä on sujunut hyvin, ja kaikki on toiminut hienosti. Olemme olleet luotettavia kumppaneita, yhteydenpito on ollut avointa, ja meille on luvattu tilojen olevan pysyviä. Siksi olemmekin erittäin järkyttyneitä siitä, että Nuorisoasiainkeskus ilmoitti meille ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta ylimääräisessä talokokouksessa 21.3., että Pauligin huvila tulisi Tyttöjen talon käyttöön ensi syyskuun alusta. Ilmoitus oli tyyliltään: "Minnekäs me sitten haluaisimmekaan muuttaa; Malmille vai Östersundomiin? Lausuntoaikaa kommentoida suunnitelmia olisi kuukausi." Tiedonantoa ennen ei ollut neuvotteluja eikä ennen kokousta edes pyydettyä asialistaa. Mielestämme tällainen menettely on kohtuutonta erityisesti hyviä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita kohtaan.

Järjestöt ovat jo suunnitelleet ensi syksyn ohjelmansa, jotka perustuvat Pauligin tilojen käyttöön. Olemme tehneet myös tilavarauksemme muun muassa Maan ystävien 20-vuotisjuhlaa varten, ravintolapäivän vegaanitarjoiluille, 4H-koulutustoiminnalle. Luonto-Liiton Uudenmaan piiri on juuri aloittanut uudet lapsi- ja perhekerhot. Emme näe toimivan järjestöyhteisön häätämistä tiloistaan kaupunginkaan kannalta mielekkääksi. Emme ainakaan mitenkään voi alle 5 kuukauden irtisanomisajalla siirtyä minnekään muualle toimintamme olennaisesti kärsimättä.

Tyttöjen talon työ on tärkeää ja arvostamme sitä, ja siksi uskomme, että sille voidaan löytää sopivammat tilat muualta kuin Pauligin huvilalta. Esim. nyt kun Nuorisoasiainkeskus ilmeisesti joutuu luopumaan Sörnäisten Hapesta ja etsimään joka tapauksessa suuria väistötiloja, voisi ottaa aikalisän ja uusien tilojen etsinnän yhteydessä etsiä tiloja Tyttöjen talolle. On oltava parempia vaihtoehtoja kuin erittäin toimivan ja monipuolisen, synergisen, erilaisille järjestöille avoimen ainutlaatuisen tilan supistaminen yhden toimintayksikön suljetuksi yhteisöksi. Pauligin huvila muodostaa nykyisellään ihanteellisesti toimivan kokonaisuuden, ja tämän yhteisen toiminnan päättäminen merkitsisi kaupungille ja meille valtavaa voimavarojen haaskausta.

Helsingissä 11.4.2016

Leena Kontinen, puheenjohtaja, Maan ystävät

Tiina Kimari, toiminnanjohtaja, Helsingin, Espoon ja Vantaan 4H-yhdistykset
Petro Pynnönen, Luonto-Liiton Uudenmaan piiri
Artturi Tilanterä, puheenjohtaja, Helsingin seudun Maan ystävät

Lisää uusi kommentti