Tiedotteet

Vapaaehtoiset pilvien yläpuolella – Kapuajat kiipesivät Malawin huipulle tyttöjen oikeuksien puolesta

Kapua-vapaaehtoiset keräävät varoja ihmisten tukemiseksi globaalissa etelässä kiipeämällä maailman vuorille. Syyskuussa kaupajat kiipesivät Malawin Mulanje-vuorelle.

Syyskuun lopussa Malawiin matkannut ryhmä vapaaehtoisia kehitysyhteistyön tukijoita on palannut Suomeen. Kahden viikon aikana Kapua 2018 Malawi -tiimi osallistui Kapua-triathlonille meloen Malawijärven maisemissa, pyöräillen halki kylien ja kiiveten Malawin korkeimmalle huipulle, Mulanje-vuorelle (3002 m). Samalla tutustuttiin suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhön, johon koko ryhmän yhteisenä tavoitteena on kerätä 100 000 euroa kuluvan vuoden aikana.

Kiipeämällä maailman vuorille Kapua kerää varoja ihmisten tukemiseksi globaalissa etelässä. Matkan aikana ryhmä tutustuu hankkeisiin, joita kerätyillä varoilla tuetaan. Eri puolilta Suomea kotoisin olevat, eri-ikäiset Kapua 2018 Malawi -tiimiläiset tutustuivat Malawissa Taksvärkki ry:n ja Väestöliiton työhön tyttöjen ja naisten voimaannuttamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

”Monella tapaa se mitä saimme kokea meni suoraan ihon alle. Päällimmäisenä mieleen jäi kuitenkin toivo ja paikallisten aito halu muuttaa asioita. Perinteet ja asenteet muuttuvat hitaasti ja asenteita täytyy muuttaa sekä virkamiestasolla, kyläyhteisöissä että ennen kaikkea tyttöjä valistamalla. Uskon, että maailma muuttuu askel kerrallaan”, toteaa kapuaja Aino Försti-Smith.

Opetusmenetelmät ja tyttöjen koulunkäynnin haasteet Malawissa tulivat kapuajille tutuiksi, kun he neljän päivän ajan vierailivat paikallisissa peruskouluissa. Erityisesti keskustelut tyttöjen kerhojen jäsenten kanssa avasivat kapuajille nuorten kohtaamia haasteita, kuten lapsiavioliittoja ja teiniraskauksia, jotka katkaisevat koulutien. Väliin mahtui tutustumista myös pelikentillä, kun nuoret haastoivat kapuajat käsipallo- ja jalkapallo-otteluihin.

”Oli kiinnostavaa tutustua tyttökerhoihin, joita meidänkin keräämillä varoilla pystytään rahoittamaan. Kerhojen vetäjät ovat erittäin positiivisia ja energisiä nuoria naisia, jotka toimivat mahtavina esimerkkeinä tytöille, jotka painiskelevat kohtuuttomalta tuntuvien ongelmien parissa”, jo toista kertaa Kapuamassa oleva vapaaehtoinen Marjo Mälkönen pohtii.

Kapua 2018 Malawi -tiimin jäsenet haluavat lisätä suomalaisten tietoja tyttöjen, naisten ja vammaisten haasteista kehitysmaissa sekä hankkia varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen tähtäävään työhön Malawissa ja Etiopiassa. Kapuajien kokemuksia valottavaa matkapäiväkirjaa ja tunnelmia Malawin kylistä ja vuorilta voi lukea Kapuan blogista: kapua.fi/blogi.

”Vuoren huiputus oli kaikessa rankkuudessaan varsin kasvattava ja tunteikas kokemus. Oli upeaa voittaa itsensä kanssa kapuajien ja taitavien oppaiden tuella” , muistelee Jyri Ansa viime viikon tapahtumia.

Kapuajien vuoden 2018 aikana keräämillä varoilla Väestöliitto edistää Malawissa nuorten seksuaaliterveyttä ja Taksvärkki ry tyttöjen oikeuksia ja koulutusta. Kynnys ry edistää vammaisten naisten voimaantumista Etiopiassa.

Suomalainen Kapua on toiminut jo 12 vuotta. Kapua 2018 Malawi -ryhmän 17 aktiivista jäsentä on tähän mennessä saanut kasaan jo yli 76 000 euroa 100 000 euron tavoitteestaan. Kapua 2018 Malawi -tiimi jatkaa varainkeruuta joulukuun 2018 loppuun.

Taksvärkki ryVäestöliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.