Tiedotteet

Suomalaiset mahdollistavat silpomisen vastaisen työn – tänä jouluna moni antaa lahjaksi turvaa

Tytöt turvaan -joulukeräyksellä taataan mahdollisimman monelle tytölle silpomisesta vapaa joulu.

Suomalaiset ovat keränneet jo yli 40 000 euroa silpomisvaarassa oleville Kenian kisii-yhteisön tytöille. Joulu on tytöille vaarallista aikaa, koska sukuelinten silpomisia tehdään, kun lapsilla on koulusta lomaa. Tytöt turvaan -joulukeräys on osa suomalaisen kehitystyöjärjestö Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjaa. Keräys jatkuu 22.12. asti.

Moni suomalainen on tänä jouluna päättänyt antaa lahjaksi turvaa kenialaisille tytöille. Tytöt turvaan -joulukeräyksellä taataan mahdollisimman monelle tytölle silpomisesta vapaa joulu.

Tytöt turvaan -keräys käynnistyi 25.11. ja jatkuu 22.12. saakka. Tavoitteena on kerätä 50 000 euroa silpomisen vastaiseen työhön. Käytännössä työ tarkoittaa esimerkiksi loma-aikoina järjestettäviä leirejä, joille tytöt pääsevät turvaan silpomisuhan alta. Leireillä he oppivat tärkeitä elämäntaitoja, tapaavat esikuviaan ja saavat keinoja puolustaa omia oikeuksiaan.

Keräyksen puoleen väliin tultaessa lahjoituksia on tullut jo yli 40 000 euroa. Summa on osoitus siitä, että suomalaiset eivät käännä katsettaan tabuksi koetun ihmisoikeusloukkauksen edessä.

Tytöt turvaan -keräys on noussut esille myös suosituissa blogeissa.

”Kuvitelkaa, että tuo meidän mielestä ihana aika on niin monissa paikoissa nimenomaan kivun ja pelon aikaa”, kirjoittaa Henriikka Simojoki Aamukahvilla-blogin Joululahjaksi ihmisoikeusrikos -tekstissä.

”Voisiko olla tärkeämpää lahjaa kuin auttaa näitä nuoria tyttöjä turvaan”, toteaa Pupulandian Jenni Rotonen Hyvä kiertämään jouluna: Helppoja tapoja auttaa ja ilahduttaa -blogikirjoituksessaan.

Suomalaiset lahjoittajat ovat näytelleet kisii-yhteisössä tärkeää roolia jo vuoden 2016 alusta alkaen. Ilman suomalaisia lahjoittajia Solidaarisuuden silpomisen vastainen työ Kenian Kisiissä ei olisi mahdollista. Varoja silpomisen vastaiseen työhön kerätään Silpomaton-kampanjassa läpi vuoden.

Mukana Silpomaton-kampanjassa on monia suomalaisia mielipidevaikuttajia, kuten presidentti Tarja Halonen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja toimittaja Kaj Kunnas.

Joulu on vaarallista aikaa

Iso osa sukuelinten silpomisista tehdään joululomalla, koska silloin tytöillä on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista.

”Vaikka kisii-yhteisöön kuuluvat ovat kristittyjä protestantteja, joulun aikaan liittyvä silpomisuhka ei liity kristilliseen joulunviettoon, vaan siihen, että jouluna tytöt eivät ole koulussa. Lomat ovat kriittistä aikaa”, kertoo Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.

”Operaatio vaatii tietenkin myös toipumisaikaa. Siksi leikkaukset tehdään silloin, kun tytöt eivät ole koulussa.”

Lue lisää: https://www.solidaarisuus.fi/miksi-joulu-tytoille-vaarallista-aikaa/

Seuraa keräyssumman karttumista www.silpomaton.fi

Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.