Tiedotteet

Puhtaan veden puute kärjistyy luonnonkatastrofien voimistuessa – Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina

Joka päivä 800 pientä lasta kuolee puhtaan veden puutteen vuoksi. Ilmastonmuutoksen vahvistamat kuivuuskaudet, myrskyt ja tulvat pahentavat tilannetta. Torstaina käynnistyvän Nälkäpäivä-keräyksen avulla Punainen Risti auttaa luonnonkatastrofien ja konfliktien uhreja maailmalla ja onnettomuuden kohdanneita Suomessa.

Ilmastonmuutoksen edetessäpuhtaan veden puutteesta tulee yhä suurempi terveysriski. Ilmaston lämpeneminen lisää sekä myrskyjä ja tulvia että äärimmäistä kuivuutta, joten vettä on yhä useammin joko liikaa tai liian vähän.

Selviytyäkseen jokainen tarvitsee humanitaarisen avun minimikriteerien mukaan päivittäin vähintään noin 15 litraa vettä, josta osan on oltava ruuanlaittoon ja juomiseen kelpaavaa. Määrä on pieni, ainoastaan puolitoista ämpärillistä.

”Kuitenkin puhtaan veden puute ja huono hygienia vievät joka päivä 800:n alle viisivuotiaan lapsen hengen. Lapset menehtyvät erityisesti ripuliin”, sanoo Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Rea Noponen.

”Vettä voi olla liian vähän tai se on likaista. Ilmastonmuutos voimistaa luonnonkatastrofeja, joten saman ongelman kanssa joudutaan vastakkain jatkossa yhä useammin.”

Puhtaan veden puute on päivittäistä suurelle osalle maailman ihmisiä vesi- ja sanitaatiojärjestelmien puutteen vuoksi. Luonnonkatastrofit voivat kuitenkin tuoda ongelman myös alueille, joissa puhdasta vettä on aiemmin ollut riittävästi. Esimerkiksi syyskuussa Bahamalla riehunut Dorian-hurrikaani tuhosi myrskyn jalkoihin jääneen alueen vesi- ja sanitaatiojärjestelmät.

Puhdas vesi keskeinen osa Punaisen Ristin työtä

Puhtaan veden saatavuuden parantaminen on osa lähes kaikkea Punaisen Ristin katastrofiapua ja kehitysyhteistyötä. Juuri nyt puhtaasta vedestä on huutava pula esimerkiksi Dorian-hirmumyrskyn runtelemalla Bahamalla ja sotaa käyvässä Syyriassa.

Punainen Risti tarjoaa Bahamalla hätäapua kodeistaan paenneille ja toimittaa yksinään Pohjois-Syyrian al-Holin leirille päivittäin 500 000 litraapuhdasta vettä. Suomen Punainen Risti on lähettänyt Bahamalle logistiikkayksikön ja Syyriaan sairaalahenkilökuntaa auttamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Suomen Punainen Risti auttaa ihmisiä myös Zimbabwessa, Malawissa ja Eswatinissa, jossa pidentyneet kuivuuskaudet ja saderytmin muutokset vaikeuttavat viljelyä ja karjankasvatusta.

Apua sadoille tulipalossa kotinsa menettäneille

Kotimaassa Nälkäpäivänä kerätyin varoin autetaan äkillisten onnettomuuksien, kuten tulipalojen, uhreja. Katastrofirahaston turvin kotinsa menettäneille järjestetään esimerkiksi vaatteita, ruokaa ja hätämajoitus ensi päiviksi onnettomuuden jälkeen. Järkyttävän tapahtuman kohdanneet saavat henkistä tukea.

”Ensi hetkinä heti tulipalon jälkeen vapaaehtoisten tarjoaman henkisen tuen merkitys on valtava”, sanoo Punaisen Ristin psykososiaalisen tuen suunnittelija Tuula Luoma.
”Kun kaikki on mennyt, toisen ihmisen rauhallinen läsnäolo antaa toivoa siitä, että elämä jatkuu”.

Vuonna 2018 Punainen Risti auttoi yhteensä 357 ihmistä kaikkiaan 116 tulipalotapauksessa.

Katastrofirahastosta apu nopeasti perille

Nälkäpäivänä 26.–28.9. kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Rahaston avulla autetaan luonnonkatastrofeista ja konflikteista kärsiviä maailmalla ja äkillisen onnettomuuden kohdanneita Suomessa sekä tehdään pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä. Ennalta kohteisiin sitomattomien varojen turvin pystytään nopeasti auttamaan siellä, missä apua eniten tarvitaan.

Vuosittain Nälkäpäivään osallistuu noin 14 000 vapaaehtoista. Ohjeet lipaskerääjäksi tulemiseen ja oman nettilippaan perustamiseen löytyvät osoitteesta nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • MobilePay:lla numeroon 10900
  • Verkossa osoitteessa www.nälkäpäivä.fi
  • Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5173.

Rahankeräyslupa: POL-2015-8798, myönnetty 30.11.2015.

Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.