Pitkän koulumatkan jälkeen lapsi ansaitsee laatuopetusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pitkän koulumatkan jälkeen lapsi ansaitsee laatuopetusta

Nepalissa puolentoista tunnin koulumatka on normaali eikä opettaja välttämättä ole aina edes paikalla. Interpedia ja kumppanijärjestö Loo Niva tekevät syrjäisessä Länsi-Nepalin kunnassa töitä opetuksen laadun ja koulujen hallinnon parantamiseksi.

Nepalissa on suuria eroja lasten koulutuksen tasossa. Pääkaupunki Kathmandussa yksityiskoulujen taso lähentelee jo länsimaisia standardeja, mutta syrjäkylien koulujen tilanne on pääosin vielä heikko.

Missä opettaja?

Maaseudun lapset, kuten 12-vuotias Binita, kävelevät usein tunnin tai puolitoista kouluun, mutta perillä odottaa ikävä uutinen: Opettaja ei ole tullut tänäänkään paikalle, eikä hänelle ole järjestetty sijaista. Jos tätä jatkuu pitkään, Binitan ja luokkatovereiden motivaatio kävellä kouluun laskee. Jos ei opettajakaan tule paikalle, miksi minäkään?

Rehtorit, opettajat ja oppilaat kehittävät yhdessä koulujen toimintaa

Interpedia ja kumppanijärjestö Loo Niva ovat tehneet syrjäisessä Länsi-Nepalin kunnassa töitä jo seitsemän vuotta opetuksen laadun ja koulujen hallinnon parantamiseksi.

Rehtorit saavat koulutusta, jotta he osaavat puuttua oikealla tavalla opettajien poissaoloihin ja saavat sijaisjärjestelyt toimimaan. Opettajille opetetaan lapsiystävällisiä opetusmetodeja.

Koululaiset aktivoidaan mukaan koulun kehittämiseen. Koulujen oppilaskunnat ja kerhot saavat pieniä määrärahoja erilaisten tempausten ja teemapäivien järjestämiseen, ja lapset ja nuoret oppivat vaikuttamaan omiin asioihinsa.

Takaapäin kuvattu tyttö koulureppu selässä.

1,5 tunnin koulumatka on Nepalissa aivan normaali. Jos koulumatka on 45 minuuttia, koululaiset kertovat asuvansa ihan koulun lähellä! Kuva: Interpedia.

Tytöt, alakastiset, vammaiset ja köyhimpien perheiden lapset keskiössä

Kouluympäristöä kehitetään lapsiystävälliseksi ja etenkin tyttöjen koulunkäyntiä tukevaksi esimerkiksi rakentamalla koululle vessoja, jotta tyttöjen koulunkäynti ei katkea aina kuukautisten ajaksi.

Oppimistuloksissa heikoimmille – usein alakastisille – oppilaille annetaan tukiopetusta ja kaikista köyhimmistä perheistä tulevia lapsia tuetaan myös taloudellisesti, jotta heidän koulunkäyntinsä ei katkea.

Koululaisten vanhempia, joilla on usein kiire saada lapset, etenkin tytöt, pois koulunpenkiltä tekemään peltotöitä, motivoidaan pitämään lapset koulussa oppivelvollisuuden eli 10. luokan loppuun asti.

Lapsia vuorenrinteellä, taustalla riippusilta.

Alas rinnettä, riippusiltaa pitkin joen yli ja jälleen ylös rinnettä. Tältä näyttää monen nepalilaisen lapsen koulumatka. Kuva: Interpedia.

Pysyviä muutoksia kouluhallintoon ja kouluihin

Työssämme tärkeässä osassa on myös niin sanottu vaikuttamistyö, eli yhteistyö paikallisviranomaisten kanssa. Jotta muutokset kouluissa ovat pysyviä, viranomaisia koulutetaan koulutoimen kehittämiseen ja koulukohtaiseen seurantaan.

Näillä toimenpiteillä Interpedia ja kumppanijärjestö Loo Niva ovat saaneet aikaan hienoja muutoksia sekä koululaisten perheissä, kouluissa kuin kouluhallinnossakin. Lintsaus, koulun keskeyttäminen, opettajien poissaolot ja sosiaalinen syrjintä tyttöjä, vammaisia lapsia ja alakastisia lapsia kohden on vähentynyt. Kouluviranomaiset ovat tehneet uusia lapsiystävällisiä opetussuunnitelmia ja ohjeistaneet kouluja niiden käyttöönottoon.

Jyrkät kukkulat tulevat jatkossakin pitämään Länsi-Nepalin lasten koulumatkan pitkänä ja kivisenä, mutta me voimme vaikuttaa siihen, että lapset saavat laadukasta koulutusta turvallisessa ja arvostavassa ympäristössä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia