Tiedotteet

Luonnon monimuotoisuussopimuksen Do's ja Dont's

Biodiversiteettisopimuksen on perustuttava vahvoille varovaisuuden, tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja luonnon itseisarvon periaatteille, sanoo 30 järjestön koalitio.

Maailman maat sopivat tänä vuonna uudet tavoitteet luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (Convention on Biological Diversity) osapuolet päättävät tavoitteista Kiinan Kunmingissa lokakuussa järjestettävässä osapuolikokouksessa (COP15). Juuri nyt 140 maan edustajat työstävät sopimusta Roomassa.

Siemenpuu-säätiö on mukana kansainvälisessä 30 järjestön koalitiossa, joka on julkaissut listan tärkeistä ja vältettävistä keinoista uuden monimuotoisuussopimuksen täytäntöönpanossa. Voit avata ja ladata täältä julkilausuman ”DOs & DON’Ts for a Successful Global Biodiversity Framework”.

Julkilausuman mukaan biodiversiteettisopimuksen on perustuttava vahvoille varovaisuuden, tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja luonnon itseisarvon periaatteille. Sopimuksessa on muun muassa määriteltävä globaalit tuotannon ja kulutuksen rajat, varmistettava alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen täysi osallistuminen sekä lisättävä toimia monimuotoisuuden katoa aiheuttavan toiminnan rajoittamiseksi. Järjestöt vaativat myös luonnon monimuotoisuuden ottamista läpileikkaavaksi teemaksi jäsenvaltioiden hallintoihin sekä agroekologian ja yhteisöpohjaisten ratkaisukeinojen edistämistä.

Vältettävien asioiden listalla ovat muun muassa nojaaminen vapaaehtoisuuteen perustuviin lupauksiin tai sertifiointeihin, luonnon monimuotoisuuden kaupallistaminen, ympäristöä tuhoavien hankkeiden rahoittaminen sekä riskialttiiden teknologisten ratkaisujen käyttäminen ilmastokriisin ja monimuotoisuuden kadon torjunnassa.

Suomea neuvotteluissa edustaa ympäristöministeriön valtuuskunta.

Neuvotteluita Roomassa voi seurata YK:n ruokajärjestö FAO:n verkkosivujen kautta.

Lisätietoja järjestöjen DOs and DON’Ts –julkilausumasta saa sitä koordinoineilta CBD Alliance -verkostolta ja Kansainvälinen Maan ystävät -järjestöltä.

Siemenpuu-säätiö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.