Tiedotteet

Järjestöt: Verojärjestelmän oikeudenmukaisuutta lisättävä kehysriihessä

Kansalaisjärjestöjen julkaisema kannanotto toivoo kehysriihen veropäätöksiltä oikeudenmukaisuutta.

Järjestöt peräänkuuluttavat verovälttelyn torjuntaa, progressiivista verotusta sekä ilmastopäästöjen sosiaalisesti oikeudenmukaista hinnoittelua.

”Elämme ennennäkemättömien globaalien haasteiden aikaa. Koronapandemiasta ja ekologisesta kriisistä vähemmän kärsivien on tuettava heikommassa asemassa olevia, ja haasteisiin vastaavien toimien on vähennettävä eriarvoisuutta. Tämä edellyttää kansallisen ja kansainvälisen verojärjestelmän uudistamista”, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen.

Järjestöt muistuttavat hallitusta hyvän verojärjestelmän periaatteista. Samasta tulosta tulee maksaa sama vero ja niiden, joiden tulot ovat suuremmat, tulee maksaa enemmän veroa.

Suomen sääntely ei kaikilta osin noudata hyvän verojärjestelmän periaatteita. Verotuksessamme on varakkaimpia ja hyvätuloisimpia perusteettomasti hyödyttäviä aukkoja, ja aggressiivinen verosuunnittelu on edelleen mahdollista, muistuttaa SAK:n veropoliittinen asiantuntija Niko Pankka.

Hallitusta kannustetaan myös kasvihuonekaasupäästöjen hinnoitteluun. Järjestöt kehottavat ottamaan käyttöön uusia ohjaavia päästöveroja, joiden tuottoja käytetään niin ohjausvaikutusten tehostamiseen kuin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

Hallitusohjelmassa mainitun päästöihin perustuvan kulutusveron valmistelu on syytä aloittaa viipymättä, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.

Lue kannanotto.

Fingo

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.