Tiedotteet

Isku koulubussiin on pahinta, mitä Jemenin kriisissä on tapahtunut

Unicef vaatii sodan osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.

Pohjois-Saadassa tapahtuneessa ilmaiskussa on kuollut kymmeniä lapsia ja haavoittunut ainakin 35 ihmistä. Tarkkojen tietojen saantia vaikeuttaa paikan päällä vallitseva kaoottinen tilanne.

Koulubussi oli viemässä lapsia kesäleirille. Isku sattui vilkkaalla alueella, lähellä paikallista toria. Suurin osa uhreista oli alle 10-vuotiaita lapsia. Monilla lapsilla oli Unicefinin koulureppu.

Jemenin lapset kärsivät eniten

Unicef kuvaa tapahtunutta pitkään jatkuneen konfliktin pohjakosketukseksi, jota mikään ei oikeuta.

”Kuinka monen lapsen pitää vielä kärsiä tai kuolla, ennen kuin tilanteeseen saadaan muutos?” kysyy Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.

Iskuista kouluihin, sairaaloihin ja muihin tavallisille ihmisille tärkeisiin kohteisiin on tullut karu osa arkipäivää. Viime viikolla uutisoitiin ilmaiskuista vesilaitoksiin.

Vuodesta 2015 jatkuneessa sodassa:

  • yli 2 400 lasta on kuollut
  • yli 3 600 lasta on loukkaantunut
  • yli 2 600 lasta on rekrytoitu aseellisiin ryhmiin
  • yli miljoona lasta on joutunut jättämään kotinsa
  • 1669 koulua on tuhoutunut tai kärsinyt vaurioita
  • yli 2 miljoonaa on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin
  • 400 000 alle viisivuotiasta lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta
  • yli 11 miljoonaa lasta on pikaisen humanitaarisen avun tarpeessa.

YK kuvaa Jemenin kriisiä maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Unicef on paikan päällä auttamassa kumppaneidensa kanssa. Kunnostamme vesijärjestelmiä, toimitamme puhdasta vettä sekä vedenpuhdistustarvikkeita ja jaamme suola-sokeriliuospusseja ripulin aiheuttaman nestehukan hoitoon. Toimitamme muun muassa lääkkeitä, erikoisvalmisteista ravintojauhetta ja maapähkinätahnapakkauksia, joiden avulla lapset toipuvat. Tarjoamme psykososiaalista tukea sodan uhreille, autamme yhdistämään sodan jalkoihin jääneitä lapsia perheidensä kanssa ja tiedotamme lapsia ja heidän yhteisöjään esimerkiksi miinoista. Korjaamme kouluja, perustamme väliaikaisia kouluja ja koulutamme opettajia esimerkiksi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta lapsille.

Auta Jemenin sodan lapsiuhreja: lähetä viesti AUTA numeroon 16110 ja lahjoita 10 euroa Jemenin lapsille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.