Tiedotteet

Afganistan: järjetön isku kohti raskaana olevia naisia, äitejä ja vauvoja

Lääkärit Ilman Rajoja on järkyttynyt vastenmielisestä iskusta, jonka kohteena oli raskaana olevia naisia, synnyttäneitä äitejä ja heidän vauvojaan tukemallamme äitiysosastolla Dasht-e-Barchin sairaalassa Kabulissa, Afganistanissa.

Hyökkääjät, joiden tarkkaa lukua ei ole tiedossa, ryntäsivät asein ja räjähtein äitiysosastolle, jossa naiset, viimeisillään raskaana tai juuri synnyttäneinä vauvojensa kanssa ovat mitä haavoittuvimmassa asemassa. Ammuskelu ja räjähdykset kestivät useita tunteja.

Lääkärit Ilman Rajoja tuomitsee tämän järjettömän väkivaltaisen teon, jossa kuoli useita ihmisiä ja joka vähensi merkittävästi naisten ja lasten mahdollisuutta terveydenhuoltoon Kabulissa, jossa terveydenhuollon palvelut ovat muutenkin rajalliset. Sairaala sijaitsee Länsi-Kabulin alueella, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Otamme osaa menehtyneiden ihmisten omaisten suruun ja suremme niin potilaiden kuin mahdollisesti yhden paikallisen työntekijämme menetystä.

Vaikka tilanne on erittäin epävarma, teemme kaikkemme, että vastasyntyneiden hoito jatkuisi, loukkaantuneet potilaamme saisivat tarvitsemaansa hoitoa ja että työntekijämme saisivat psykologista tukea.

Tällä hetkellä Dasht-e-Barchi -sairaalan äitiystoiminta jatkuu rajatusti. Potilaat on evakuoitu muihin sairaaloihin ja myös työntekijät ovat turvassa.

Taistelujen keskelle jopa syntyi eilen vauva ja molemmat voivat hyvin.

Avasimme 55 vuodepaikan äitiysosaston Dasht-e-Barchin sairaalaan 2014, ja vuoden alusta jo 5401 vauvaa on nähnyt päivänvalon ja 524 vastasyntynyttä on saanut tarvitsemaansa erikoissairaanhoitoa. Työntekijämme: kätilöt, lääkärit, hoitajat, siivoojat, kokit, vartijat ja hallinnon ammattilaiset tarjoavat mittaamattoman arvokasta apua ja hoitoa, erityisesti vaikeisiin synnytyksiin.

Lääkärit Ilman Rajoja haluaa osoittaa solidaarisuuttaan afganistanilaisille.

Lääkärit ilman rajoja

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.