Suomi Areena 2019: Maailmanlaajuinen oppimisen kriisi, mistä ratkaisut? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi Areena 2019: Maailmanlaajuinen oppimisen kriisi, mistä ratkaisut?

Järjestäjä

Kirkon Ulkomaanapu

Paikkakunta

Pori

Alkamisaika

Päättymisaika

Maailman lapset käyvät koulua, mutta eivät opi. Suomi tunnetaan koulutuksen mallimaana, meiltä odotetaan ratkaisuja ja meidät halutaan kumppaniksi. Meillä on osaamista. Meillä on näyttöä.

Mutta onko meillä riittävästi poliittista rohkeutta ja yhteistyökykyä tehdä päätöksiä, jotka mahdollistavat käytännön toimet? Riittääkö kanttimme?

Perustaidot ovat perusta kaikelle muulle – jopa ilmastonmuutoksen hallintaan. YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat maailman tulevaisuuden mittari. SDG4, laadukkaan koulutuksen tavoite, on Suomelle mahdollisuus ja velvollisuus.

SuomiAreenassa aiheesta keskustelemassa ja ratkaisuja etsimässä Riku Rantalan johdolla huippuasiantuntijat ekonomi Ritva Reinikka ja kasvatusalan asiantuntija Hanna Alasuutari Maailmanpankista, kehitys- ja koulutusyhtiö Sopranon perustaja ja toimitusjohtaja ArtoTenhunen, opettaja ja kansanedustaja Inka Hopsu ja koulutusalan asiantuntija ja Opettajat ilman rajoja-verkoston vapaaehtoinen Piia Pelimanni.

Aika: ti 16.7.2019 klo 13:00–14:00
Paikka: BEPOP, Pori

Lämpimästi tervetuloa!

Järjestäjät: Ulkoministeriö ja Kirkon Ulkomaanapu

Juontaja

Riku Rantala huippusuosioon ja maailmanlaajuiseen levitykseen nousseen Madventuresin tuottajana toimiva Riku Rantala hiillostaa panelisteja siitä, onko meillä Suomessa ihan oikeasti mahdollisuuksia vastata maailman huutoon, kun kaikki kyselevät suomalaisen koulutusalan perään.

Panelistit

Ritva Reinikka, taloustieteilijä. kehitysmaatalouksien ja – koulutuksen superasiantuntija, jolla on takanaan mm. 20 vuotta Maailmanpankissa Afrikan, Lähi-idän ja globaalien kehityskysymysten parissa. Ritvan johdolla valmistui kesällä 2018 ulkoministeriön tilaama raportti ”Stepping Up Finland’s Global Role in Education”, joka tarjoaa nipun ideoita sille, miten Suomi voisi vahvistaa panostaan maailmanlaajuisen oppimisen kriisin ratkaisemisessa. Ritva ei myöskään ujostele ihmetellessään, miksei Suomi ole jo tajunnut tehdä enemmän.

Hanna Alasuutari, opetusalan erikoisasiantuntija ja kasvatustieteiden tohtori Maailmanpankissa. Hannalla on koulutusalan kokemusta ympäri maailmaa –Euroopasta, Afrikasta ja Lähi-idästä. Hän on muun muassa työskennellyt intensiivisesti inklusiivisen opetuksen, opettajankoulutuksen ja globaalikasvatuksen parissa. Hanna istuu nykyisessä tehtävässään Washingtonissa yhdellä globaalien kehityshaasteiden ratkaisun pääkallopaikoista. Hannan kotimaiset juuret ovat Rovaniemellä ja Oulun yliopistossa, josta hänellä on kasvatustieteiden tohtorin paperit.

Arto Tenhunen, kehitys- ja koulutusyhtiö Soprano Oyj:n perustaja ja toimitusjohtaja, Helsinkiin syksyllä avatun koulutusvientikeskuksen johtoryhmän puheenjohtaja ja ¬koulutusviennin Education Finland -kasvuohjelman ohjausryhmän jäsen. Arto on tulisieluinen suomalaisen koulutusbrändin puolestapuhuja, joka haluaa viedä suomalaista koulutusalan osaamista kehitysmaihin. Henkisesti ikuinen pieksämäkeläinen Arto aloitti yrittäjänä jo pikkupoikana. Sopranon hän perusti 35 vuotta sitten ja tänä päivänä yhtiö on Pohjoismaiden johtava yksityinen koulutusorganisaatio.

Inka Hopsu, tuore vihreiden kansanedustaja. Ennen vaaleja Inka koordinoi Kirkon Ulkomaanavussa Opettajat ilman rajoja -verkostoa ja toimi Unescon Teacher Taskforcen työryhmässä. Inka on myös itse koulutukseltaan opettaja ja on toiminut kehityskysymysten parissa noin 20 vuotta muun muassa Kepan (nyk. Fingo) hallituksessa ja varapuheenjohtajana.

Piia Pelimanni, kasvatustieteiden maisteri ja koulutusalan asiantuntija. Opettamisen lisäksi tehnyt töitä globaalikasvatuksen, humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön parissa Euroopassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Viimeisin työkomennus Kirkon Ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -verkoston kautta Ugandassa. Tällä hetkellä Piia toimii Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla projektipäällikkönä koulutuksellisen tasa-arvon edistämishankkeessa.