Sierra Leonessa politiikkaan tasa-arvokiintiö – Naiset juhlivat politiikan lasikattojen rikkomista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sierra Leonessa politiikkaan tasa-arvokiintiö – Naiset juhlivat politiikan lasikattojen rikkomista

Hiljattain hyväksytty tasa-arvolaki takaa Sierra Leonen naisille vähintään 30 prosenttia parlamenttipaikoista. ”Laki tuo muutoksen, jota sukupolveni naiset eivät odottaneet. Nyt meillä ei ole enää tekosyitä, vaan on pyrittävä toteuttamaan unelmia politiikassa”, iloitsee freetownilainen hallintovirkailija Janet Bangoura.

Mies ylhäältäpäin kuvattuna kirjoittamassa paperille.

Sierra Leonen presidentti Julius Maada Bio allekirjoitti tasa-arvolain tammikuussa 2023. Kuva: Francis Kokutse / IPS.

(IPS) -- Sierra Leonessa on hyväksytty uusi tasa-arvolaki, jonka tarkoituksena on parantaa naisten mahdollisuuksia osallistua politiikkaan ja talouselämään. 

Presidentti Julius Maada Bion tammikuussa allekirjoittama GEWE-laki (Gender Equality and Women Empowerment) ravistelee naisten julkista toimintaa rajoittaneita ajattelutapoja pohjia myöten.

”Vuosi sitten saatoin vain helliä unelmaa ryhtyä poliitikoksi, koska sillä kentällä naiset eivät ole ikinä olleet tasa-arvoisessa asemassa. Se muuttuu nyt, kun laki sukupuolten tasa-arvosta ja naisten voimaantumisesta on allekirjoitettu. Laki takaa naisille vähintään 30 prosenttia sekä parlamenttipaikoista että nimityksistä”, iloitsee Janet Bangoura, 35-vuotias freetownilainen hallintovirkailija.

Myös paikallishallinnon luottamuspaikoista ja -viroista naisille varataan vähintään 30 prosenttia,  ja sama koskee yksityisiä laitoksia, joilla on vähintään 25 työntekijää.

Äitiyslomaan tasa-arvolaki tuo kahden viikon lisän, kahdestatoista neljääntoista viikkoon.

”Laki järisyttää status quota. Se tuo muutoksen, jota sukupolveni naiset eivät odottaneet. Nyt meillä ei ole enää tekosyitä, vaan on pyrittävä toteuttamaan unelmia politiikassa. Tiedän, etteivät asiat muutu hetkessä, mutta tämä luo perustan heille, jotka haluavat rikkoa politiikan lasikaton”, Bangoura sanoo.

Muutos vaatii aikaa ja ymmärrystä

Sierra Leone tuntuu onnistuneen mahdottomassa. Lain myötä se on englanninkielisen Länsi-Afrikan tasa-arvoisin maa.

YK:n naisjärjestö UN Womenin Sierra Leonen edustajan Setcheme Jeronime Mongbon mukaan muissakin alueen maissa vastaavasta lainsäädännöstä on keskusteltu, mutta syyskuussa 2022 Ghanan parlamentissa naisia oli vain 14,8 prosenttia, Gambiassa 11,6 prosenttia, Liberiassa 9,7 ja Nigeriassa 7,2 prosenttia.

Sierra Leonessa osuus on ennen lakimuutosta ollut 13 prosenttia.

”Sierra Leone on edelläkävijä”, Mongbo kehaisee.

Tasa-arvo- ja lastenasiain ministeri Manty Tarawalli toivottaa lain tervetulleeksi, joskin sanoo sen tulevan myöhässä. Selitykseksi Tawali tarjoaa poliittisen tahdon puutetta. Muutoksen takana on nykyinen presidentti.

”Ilmapiiri ei ollut sopiva, naiset eivät olleet valmiita, eivätkä miehet suostuvaisia tällaiseen kehitykseen ennen kuin nyt.”

Tarawallin mukaan Sierra Leone on tyypillinen afrikkalainen yhteiskunta, ja muutos vaatii toteutuakseen aikaa ja ymmärrystä sekä miehiltä että naisilta. Kun lakia perusteltiin naisten oikeuksien sijaan talouskasvulla, sen poliittinen suosio kasvoi.

Toiveena talouskasvu

Lain tavoitteena on Sierra Leonen nousu keskituloisten maiden joukkoon.

”Siihen ei päästä, jos 52 prosenttia maan väestöstä, eli naiset, on suljettu talouden ja johtoasemien ulkopuolelle”, Tarawalli perustelee.

Hän epäilee, että miesten haluttomuus mukautua naisten uuteen osallisuuteen voi osoittautua ongelmaksi. Sen vuoksi on tärkeää luoda verkostoja tukemaan päättävään asemaan nousevia naisia.

Tarawalli selittää, että tarkoitus on myös kouluttaa naisia ymmärtämään, ”ettei taloudellinen voimaantuminen tarkoita oikeutta laiminlyödä velvollisuuksiaan vaimona ja äitinä jättämällä lapsensa ja muut asiat hoitamatta. Saamme myös miehet ymmärtämään, että naisten taloudellinen voimaantuminen hyödyttää yhteisöä ja Sierra Leonea.”

Ennen lain allekirjoittamista presidentti Bio piti puheen, jossa hän muun muassa sanoi, että muutos tarkoittaa Sierra Leonen tytöille laadukasta koulutusta, joka yhdessä kovan työn kanssa antaa mahdollisuuden toteuttaa suuriakin unelmia.

Hän kehotti myös puolueita asettamaan naisehdokkaita ja huomautti, että lain rikkoja voidaan sakkojen lisäksi tuomita jopa viiden vuoden vankeuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia