Israel uhkaa tuhota beduiinikylän – Khan al-Ahmarin kylän purkaminen voi alkaa milloin tahansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel uhkaa tuhota beduiinikylän – Khan al-Ahmarin kylän purkaminen voi alkaa milloin tahansa

Israel aikoo purkaa lähipäivinä miehitetyllä Palestiinalaisalueella sijaitsevan beduiinikylän. Paikalla on tällä viikolla ollut suomalainen järjestöaktiivi Syksy Räsänen, jonka mukaan kylän tuhoamiseen valmistaudutaan nyt joka yö.

Yleiskuva Khan al-Ahmarin beduiinikylästä Palestiinasta

Khan al-Ahmarin kylä on ollut olemassa ainakin vuodesta 1931. Kuva: Syksy Räsänen.

Jerusalemin itärajan ulkopuolella sijaitsevaa kahdensadan hengen Khan al-Ahmarin beduiinikylää uhkaa välitön tuhoaminen. Kylän purkamista on yritetty estää useaan otteeseen, mutta nyt purkaminen voi tapahtua milloin tahansa.

Israelin hallinto on määrännyt kylän tuhottavaksi jo vuodesta 2009. Kesän 2018 aikana asukkaat valittivat Israelin korkeimpaan oikeuteen, mutta oikeus hylkäsi kanteen ja kylä määrättiin purettavaksi. Israel antoi takarajan kylästä poistumiselle 1. lokakuuta mennessä.

Khan al-Ahmar on ollut olemassa jo ainakin vuodesta 1931, ja se sijaitsee Länsirannan alue C:llä, joka on Israelin sotilasvoimien hallinnassa. Israel perustelee kylän purkua puuttuvilla rakennusluvilla.

Länsiranta kuuluu Israelin miehittämään Palestiinalaisalueeseen, ja sen pinta-alasta noin 60 prosenttia on luokiteltu C-alueeksi. C-alueella palestiinalaiset joutuvat hakemaan asuintaloja ja muita rakenteita varten rakennuslupaa Israelin siviiliasianhallinnolta. YK:n humanitaarisen asioiden koordinointitoimiston mukaan vain alle kolme prosenttia palestiinalaisten rakennuslupahakemuksista hyväksytään.

Khan al-Ahmarin beduiiniyhteisölle kylän purku tarkoittaisi ihmisten kotien ja elinkeinon harjoittamisen mahdollisuuksien menettämistä. Kylän koulua käy Khan al-Ahmarin lisäksi oppilaita viidestä alueen beduiiniyhteisöistä, yhteensä 178 lasta.

YK on arvioinut, että kylän purku saatettaisiin nähdä sotarikoksena.

Kansainväliset aktivistit paikalla

Khan al-Ahmar sijaitsee Israelin kannalta tärkeässä paikassa. Sen tavoitteena on yhdistää ja laajentaa kylää ympäröivät laittomat siirtokunnat Kfar Adumim ja Ma’ale Adumim ja näin eristää Jerusalem Länsirannasta yhä vahvemmin. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Israel pystyisi halkaisemaan Länsirannan kahtia. Sen lisäksi kylän purku hidastaisi merkittävästi Israelin ja palestiinalaisten välisiä neuvotteluja, jotka pyrkivät kahden valtion ratkaisuun.

Khan al-Ahmarin kylässä on tällä viikolla yöpynyt Israeli Committee Against House Demolitions -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Syksy Räsänen. Hänen mukaansa kylän asukkaat ovat valmistautuneet siihen, että sotilaat tulevat minä yönä tahansa.

Räsäsen mukaan paikalla on ollut enimmillään pari-kolmesataa palestiinalaista aktivistia ja joitakin kymmeniä israelinjuutalaista ja kansainvälistä aktivisteja.

“Erityisesti tällä viikolla tilanne on ollut hyvin intensiivinen. Tuhoamisen odotetaan alkavan alueen sulkemisella aamuyöllä, ja kylän tuhoamiseen on valmistauduttu joka yö. Osa on valvonut läpi yön, ja muut meistä ovat heränneet viideltä ollaksemme valmiina”, hän kertoo.

Kylän asukkaat ovat ilmoittaneet, etteivät lähde kotoaan vapaaehtoisesti ja aikovat rauhanomaisesti vastustaa häätämistä loppuun asti.

Räsäsen mukaan tunnelma on jännittynyt, mutta paikallaolijoiden kesken on vahva solidaarisuus.

“Jokainen aamu, jolloin kylää ei tuhota ja lapset pääsevät kouluun, on voitto ja ilon aihe. Jotkut ovat tuoneet paikalle uunin, jolla he tekevät kaikille aamulla tuoretta leipää, toiset tekevät vahvaa kahvia kaikille”, kertoo Räsänen.

EU-maat varoittaneet Israelia

Kylän tuhoamisen ajankohdasta on erilaisia tietoja, huhuja ja arvioita. Kyläläiset odottavan sen tapahtuvan kuitenkin lähipäivinä.

“Joidenkin arvioiden mukaan kylä oli määrä tuhota maanantaina, mutta tuhoaminen siirtyi, koska viereisestä siirtokunnasta valutettiin taas jätevettä Khan Al-Ahmarin viereen ja miehityshallinto tuli siivoamaan sen pois”, kertoo Räsänen.

Puskutraktorit ovat tasoittaneet kulkuväylää Khan al-Ahmarin vieressä. Kylässä ollaan arvioitu, että raivaustyö on nyt valmista kylän tuhoamista varten.

Räsäsen mukaan Israeliin on kohdistunut kansainvälistä painetta, mutta toistaiseksi kyse on vain sanoista.

“Israelia on sanallisesti varoitettu kymmeniä vuosia, ja sen päättäjät ovat tottuneet sivuuttamaan tyhjät puheet”, toteaa Räsänen.

Monet EU-maat, muun muassa Ranska, Puola, Ruotsi ja Italia ovat kehottaneet Israelin valtiota arvioimaan uudelleen  kylän purkamista. Khan al-Ahmarin kylässä on myös kesän aikana vieraillut lukuisia EU maiden edustajia, jotka ovat osoittaneet tukensa kylän asukkaille.

Räsäsen mukaan tämän on näytön paikka EU:lle, joka on varoittanut Israelia poikkeuksellisen selvästi Khan al-Ahmarin tuhoamisesta.

“On siis hyvin luultavaa, että Israel tuhoaa Khan Al-Ahmarin, elleivät EU ja EU-maat ilmoita jotain konkreettisia seurauksia Khan Al-Ahmarin tuhoamisesta”, hän sanoo.

Hänen mielestään seurauksia, joihin EU:n olisi mahdollista ryhtyä, voisivat olla asekaupan lopettaminen, siirtokuntatuotteiden tuonnin kieltäminen ja Israelin ja EU:n assosiaatiosopimuksen jäädyttäminen.

“Jos EU ei ryhdy näihin toimiin Khan al-Ahmarin kylän tulevan purkamisen jälkeen, tämä rohkaisee Israelia jatkamaan kotien tuhoamista”, hän sanoo.

“Khan Al-Ahmar ei ole poikkeus: Israel tuhoaa satoja palestiinalaisten rakennuksia vuosittain”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia