Huonolaatuiset malarialääkkeet uhkaavat potilaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huonolaatuiset malarialääkkeet uhkaavat potilaita

Tuoreen tutkimuksen mukaan väärennetyt malarialääkkeet eivät ole niin yleisiä kuin on luultu, mutta heikkolaatuiset lääkkeet voivat aiheuttaa potilaille hengenvaaran.

Väärennetyt malarialääkkeet eivät olekaan niin yleisiä kuin on aiemmin luultu, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Muun muassa trooppisten tautien tutkimukseen keskittyvän London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopiston tutkimuksen mukaan huonolaatuiset lääkkeet voivat kuitenkin tappaa potilaita ja lisätä myös malarian vastustuskykyä lääkkeille.

Tutkimustiimi analysoi laboratorio-olosuhteissa yli 2 000 Tansaniasta ja Kambodasta hankittua lääkenäytettä. Aiemmin on arvioitu, että jopa kolmannes malarialääkkeitä on väärennöksiä, mutta tutkimustiimi ei löytänyt väärennettyjä lääkkeitä lainkaan. Sen sijaan huonolaatuisia lääkkeitä löytyi Kambodžassa 31 prosentista ja Tansaniassa 12 prosentista näytteistä.

"Väärennetyt lääkkeet ovat saaneet paljon globaalia huomiota, mutta huonolaatuiset lääkkeet ovat paljon yleisempiä ja suuri huolenaihe. Ne eivät vain jätä malariapotilaita ilman hoitoa, mikä voi olla kohtalokasta, vaan ne saattavat myös vaikuttaa vastustuskyvyn kehittymiseen ACT-lääkkeille, jotka ovat tehokkaimpia malarialääkkeitä", varoittaa yksi tutkimuksen tekijöistä, tohtori Shunmay Yeung.

Malaria on hengenvaarallinen tauti, joka tarttuu ihmiseen hyttysenpureman kautta. Vuonna 2013 siihen sairastui noin 198 miljoonaa ihmistä, joista 584 000 kuoli. Suurin osa kuolonuhreista oli afrikkalaislapsia. Vuoden 2000 jälkeen malariatapaukset ovat globaalisti pudonneet lähes 50 prosentilla paremman ehkäisyn ansiosta. Taudin kehittyminen lääkkeille vastustuskykyiseksi aiheuttaa kuitenkin huolta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia