Tutkimus: Ilmaston vaihtelut synnyttävät sotia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmaston vaihtelut synnyttävät sotia

Konfliktit tuplaantuvat trooppisissa maissa El Niñon aikaan, kertoo uusi tutkimus.

Maailmanlaajuiset ilmaston muutokset vaikuttavat paikallisten konfliktien syntyyn, sanoo Nature-lehdessä julkaistu tutkimus.

Lämpimän El Niñon aikaan päiväntasaajilla sijaitsevissa maissa on kaksinkertainen aseellisen konfliktin tai sisällissodan puhkeamisen riski verrattuna viileämpiin La Niña -kausiin.

El Niñon on tavallisesti noin kaksi kertaa vuosikymmenessä tapahtuva merivirran muutos, joka vaikuttaa koko maapallon säähän ja aiheuttaa äärimmäisiä sääilmiöitä etenkin päiväntasaajalla. Kuumalla kaudella on tutkijoiden mukaan saattanut olla osansa jopa viidesosassa maailman siviilikonflikteista sitten vuoden 1950.

Tutkimus valaisee paljon kiisteltyä kysymystä siitä, onko ilmastonmuutoksella mitään huomattavia vaikutuksia yhteiskunnalliseen vakauteen, varsinkin köyhissä maissa.

Vaikka on vaikea sanoa, ovatko luonnollisen ilmastosyklin seuraukset samanlaiset kuin hitaamman ilmaston lämpenemisen, osoittaa tutkimus tekijöidensä mukaan vahvan linkin ilmaston ja konfliktien välillä olevan olemassa.

The Economist huomauttaakin, että tulokset tuovat esiin kysymyksen ihmisen sopeutumisen rajoista. Kun ilmaston lämpenemiselle ei toistaiseksi tehdä paljoakaan, on sopeutumistoimia painotettu erityisesti. Mikäli jopa tutut ilmaston vaihtelut vaikuttavat etenkin köyhissä maissa näin vahvasti, vaikuttavat mahdollisuudet sopeutua uuteen muutokseen heikoilta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia