Kampanjat

Nuorilla oma rooli koulun kehittämisessä

Uudenlainen oppilaskuntatoiminta on hyvässä vauhdissa Taksvärkki ry:n hankkeessa Nepalissa.
Suomalaiset nuoret tukivat lukuvuoden 2015–2016 Taksvärkki-keräyksen tuotoilla oppilaskuntien toimintaa Itä-Nepalin kyläkouluissa. Yksi kouluista on Shree Harin yläaste.

Ensimmäisenä uudistustoimenpiteenä Shree Harin koululle perustettiin kierrätysroskikset sekä rakennettiin komposti ja polttosäiliö sekajätteelle. Oppilaskunta-aktiivit tiedottavat koululaisia mm. kierrätyksen ja hygienian tärkeydestä.

"Koulutusten kautta olen ymmärtänyt oman roolini ja yhteistyön merkityksen koulun kehittämisessä", pohtii Dikimaya, Shree Harin peruskoulun oppilaskunta-aktiivi.

Oppilaskunnan edustajat sekä ohjaavat opettajat osallistuvat erilaisiin koulutuksiin, joissa nuoret yhdessä paikallistoimijoiden kanssa käsittelevät koulujen ympäristön parantamista, opetuksen laatua sekä hygieenisten vesipisteiden rakentamista kouluihin. Osana Taksvärkin hanketta on 13 kyläkoulussa järjestetty myös sarjakuvatyöpajoja, joissa nuoret ovat käsitelleet valitsemiaan ihmisoikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyviä haasteita.

Kavi Shiromanin koulu Jhapassa oli puolestaan mukana jo Taksvärkki ry:n ja sen nepalilaisen kumppanijärjestö ECCAn vuosina 2006–2010 toteuttamassa koulujen kehittämishankkeessa. Tänä vuonna alkaneessa hankkeessa se toimii mallikouluna tuoreemmille hankekouluille, joissa oppilaskuntatoiminta aktivoitiin tänä vuonna.

Kavi Shiromanissa on siistit vessat ja käsienpesupaikat. Parhaillaan remontoitavan tyttöjen vessan yhteyteen rakennettiin juuri uuni kuukautissuojien turvallista hävittämistä varten. Osana koulun kehittämissuunnitelmaa rakennettiin kloorimenetelmään perustuva puhtaan juomaveden järjestelmä. Oppilaskunta-aktiivit testaavat säännöllisesti veden laatua ja huolehtivat juomapaikan siisteydestä.

Oppilaiden ja opettajien välinen vuorovaikutus on Kavi Shiromanissa edistyksellisen tasavertaista. Oppilaskunnan ja vanhempaintoimikunnan edustajat osallistuvat koulun johtokunnan kokouksiin ja heidän mielipiteitään kuullaan koulun päätöksenteossa. Lähikylien koulujen oppilaskunta-aktiivit opettajineen ovat vierailleet tutustumassa koulun toimintaan ja kehittämisprojekteihin ja saaneet vinkkejä oman toimintansa suunnitteluun.

Hanke Nepalissa on osa Taksvärkin kehitysyhteistyöohjelmaa, johon se saa rahoitusta ulkoministeriöltä.

Kampanjat Taksvärkki ry

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.