Kampanjat

Kansalaisjärjestöjen kuudes skenaario tähtää kestävään Eurooppaan

Niin kutsutun kuudennen skenaarion keskiössä ovat kestävä kehitys ja kansalaisten hyvinvointi.

Yli 250 eurooppalaista kansalaisjärjestöä julkaisi tänään yhteisen näkemyksensä demokraattisesta, oikeudenmukaisesta ja kestävästä tulevaisuuden Euroopasta. Niin kutsuttu kuudes skenaario toimii vaihtoehtona Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin esittämille viidelle skenaariolle EU:n tulevaisuudesta.

Iso-Britannian kansanäänestys kesäkuussa 2016 käynnisti Euroopan unionissa keskustelun Euroopan tulevaisuudesta, ja Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa 2017 valkoisen kirjan Euroopan tulevaisuudesta. Valkoisessa kirjassa esitellään viisi erilaista skenaariota siitä, millaiseksi unioni voisi kehittyä vuoteen 2025 mennessä.

Kansalaisjärjestökenttä pettyi skenaarioiden näköalattomuuteen, ja laaja koalitio järjestöjä eri aloilta laati vaihtoehtoisen skenaarion EU:n tulevaisuudesta. Niin kutsutun kuudennen skenaarion keskiössä ovat kestävä kehitys ja kansalaisten hyvinvointi.

Kansalaisjärjestöjen skenaariossa tulevaisuuden Eurooppa on demokraattinen, osallistava ja oikeudenmukainen. Euroopan unioni keskittyy edistämään ihmisten ja ympäristön hyvinvointia, mikä vahvistaa myös kansalaisten luottamusta unionia kohtaan. Omia perusarvojaan, kuten ihmisoikeuksia, unioni edistää sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti.

Kuudennen skenaarion on allekirjoittanut 256 eurooppalaista kansalaisjärjestöä. Mukana on esimerkiksi ympäristö- ja kehitysjärjestöjä sekä erilaisia edunvalvontajärjestöjä, kuten sosiaalialan toimijoita ja ammattiyhdistysliikkeitä.

Skenaario julkaistiin silmällä pitäen 22.-23. kesäkuuta järjestettävää Eurooppa-neuvoston kokousta, jossa käsitellään Euroopan tulevaisuuden kannalta tärkeitä aiheita, kuten siirtolaisuutta, turvallisuutta, työpaikkoja ja Brexitiä.

Lue lisää: Scenario 6: Sustainable Europe for its Citizens

Kehys ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.