YK-tukea Palestiinalle ei saa lopettaa! | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-tukea Palestiinalle ei saa lopettaa!

Suomen päätös lakkauttaa UNRWA:n tuki haittaa humanitaarisen avun toimittamista Gazaan, sanoo Kansainvälinen solidaarisuustyö.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) on ilmoittanut Suomen lopettavan avun YK:n palestiinalaisten avustusjärjestö UNRWA:lle. Päätös tehtiin Israelin ilmoitettua epäilevänsä UNRWA:n 12 työntekijän olleen osallisena Hamasin terrorihyökkäyksessä lokakuussa 2023. 

Epäilyt on otettu UNRWA:ssa vakavasti ja epäillyt henkilöt on erotettu järjestön toimesta. Kansainvälisen solidaarisuustyö ry:n mielestä on selvää, että asiasta on tehtävä riippumaton ja avoin tutkinta, mihin myös UNRWA on ilmoittanut sitoutuneensa. Avun lopettamista ei siis voida perustella järjestön toiminnalla.

Israelin jatkamat sotatoimet Gazassa kohdistuvat edelleen systemaattisesti siviileihin ja tapettuja on jo yli 26000. Kansainvälinen tuomioistuin on perjantaina 26.1. antanut välipäätöksen Israelia vastaan nostetussa kanteessa, jossa on esitetty laajoja todisteita Israelin syyllistymisestä kansanmurhaan. Tuomioistuin on välipäätöksessään velvoittanut Israelia muun muassa sallimaan humanitaarisen avun Gazan kaistalle.

Suomen päätös lakkauttaa UNRWA:n tuki haittaa humanitaarisen avun toimittamista Gazaan. Käytännön tasolla avun lakkauttaminen edistää nälän ja tautien yleistymistä sekä haavoittuneiden hoidon vaikeutumista. 

Kansainvälinen solidaarisuustyö vaatii Suomen hallitukselta hätiköidyn päätöksen perumista, humanitaarisen avun lisäämistä Gazaan sekä määrätietoisia toimia, joilla se vetoaa suoraan Israeliin sotatoimien lopettamiseksi ja siviilien suojelemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia