UN Womenin kampanjassa vaaditaan toimia naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UN Womenin kampanjassa vaaditaan toimia naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseksi

Maailmanlaajuinen YK:n Oranssit päivät -kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä torstaina 25. marraskuuta.

Maailmanlaajuinen YK:n Oranssit päivät -kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä torstaina 25. marraskuuta. Sukupuoleen perustuva väkivalta on hälyttävän yleistä – joka kymmenes minuutti nainen kuolee läheisensä käsissä.  

Kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään vuosittain 25. marraskuuta – päivänä, jolloin kolme Mirabalin sisarusta murhattiin raa’asti Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 1960. Edelleen joka päivä arviolta 238 naista kuolee väkivaltaisesti.

”Naistenmurhat eivät ole loppuneet, ja lista tapetuista naisista vain kasvaa. Naisvihamielisessä maailmassa naisen käytös, pukeutuminen tai pelkästään jossain julkisessa tilassa oleminen oikeuttaa ahdistelun, häirinnän, raiskaamisen tai pahimmillaan tapon”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Naisviha nousi näkyvästi otsikoihin maaliskuussa, kun kotimatkallaan tapetun Sarah Everardin kohtalo tuli maailmalle tietoisuuteen maaliskuussa.

”Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään kotimatkalla henkensä edestä ja elämään jatkuvassa väkivallan pelossa. Vaarallisin paikka monille naisille on kuitenkin kotona. Joka päivä 137 naista kuolee läheisensä käsissä”, Hirsikangas sanoo.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on yksi EU:n vaarallisimmista maista naisille. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa, ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt varjopandemian tavoin koronan myötä. Väkivaltatapausten lisääntyminen on näkynyt esimerkiksi auttavien puhelinten ruuhkautumisena ja poliisille tehtyjen kotihälytysten määrän kasvussa myös Suomessa.

Tänä vuonna ainakin 26 suomalaista paikkakuntaa osallistuu maailmanlaajuiseen Oranssit päivät -kampanjaan väkivaltaan puuttumiseksi. Ainakin 38 kohdetta on jo ilmoitettu mukaan, kuten kaupunginteattereita, kaupungintaloja ja raatihuoneita ympäri Suomea, Ylen linkkitorni Helsingissä, vesitorneja Kirkkonummelta ja Espoosta, Hämeenlinnan Verkatehdas, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot, Imatran koski, Joensuun Ilosaari, Savonlinnan Tallisaari, Ylistön silta Jyväskylässä, Oulun pääkirjasto, Pälkäneen rauniokirkko, Tampereen Torni-hotelli ja Turun kirjastosilta sekä lukuisat muut. Osallistuvien toimijoiden lista päivittyy yhä.

“Kutsumme kaikki mukaan osallistumaan aktiivisesti kampanjaan. Emme pyydä liikaa. Vaadimme naisille ja tytöille oikeutta elää ja osallistua turvallisesti yhteiskunnassa ilman pelkoa väkivallasta ja häirinnästä”, Hirsikangas sanoo.

UN Women Suomen Oranssit päivät -kampanja, Naisen paikka on elossa, on jatkoa naistenpäivän kampanjalle Naisen paikka on kaikkialla. Kampanja tavoitti keväällä 2021 ennennäkemättömän määrän ihmisiä ja vaikutti jopa Googlen hakukoneeseen.

Jokainen voi osallistua Oranssit päivät -kampanjaan tunnustamalla oranssia väriä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi voi tukea lahjoittamalla 20 euroa lähettämällä tekstiviesti UNW20 numeroon 16499.

Tule kuulemaan lisää Oranssit päivät -webinaariin tiistaina 23. marraskuuta klo 15.00.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia