Eija Palosuo

Himanen: Media heijastaa pelon yhteiskunnan

Suomen Sosiaalifoorumissa puhuneen Pekka Himasen mukaan olemme siirtyneet riskiyhteiskunnasta pelon yhteiskuntaan, jossa riskit ovat jo toteutuneet ja hätätila on sumentanut ihmisten suhteellisuudentajun. Media reagoi kriisiin esittämällä lisää viihdettä ja vetämällä huomion verraten epäolennaisiin ongelmiin.

Viisi vuotta Seattlen jälkeen joukkoliikkeet myötätuulessa

Joukkoliikkeiden synty ei pysähtynytkään postmoderniin aatteettomuuden aikakauteen, kuten piti – sen todistivat miljoonat sodanvastaiseen mielenosoitukseen osallistuneet helmikuussa 2003. Hyökkäys Irakiin kohdensi uudelleen Seattlessa alkanutta globalisaatiokriittistä liikettä, jonka seuraava koitos on heinäkuun G8-kokous Skotlannissa.

Köyhyyden poistamisen h-hetki

Kuluva vuosi on nostanut globaalin köyhyyden maailman tietoisuuteen monin tavoin: korkean tason johtajat ovat puhuneet velkahelpotuksista, avunantajien toiminta on ollut kriittisessä tarkastelussa ja turvallisuusongelmien yhteys köyhyyteen on tunnustettu. H-hetki koittaa syksyn YK-huippukokouksessa - sen tuloksista riippuu nyt paljon, kertoo Millenium-projektin Chandrika Bahadur maailma.netin haastattelussa.

Telttaleiri elää viikon kahdella eurolla päivässä

Changemaker-verkoston nuoret elävät viikon ajan telttaleirissä Helsingissä kahdella eurolla päivässä - summalla, jolla säännöllisesti kituuttaa noin puolet maailman väestöstä. Kampanja ajoittuu samalle viikolle kuin hallituksen neuvottelut budjettikehyksistä, ja tavoitteena on kasvattaa painetta kehitysapumäärärahojen nostamiselle.

Lasten köyhyys lisääntynyt rikkaissa maissa

Huolimatta talouskasvusta on köyhyydessä elävien lasten osuus OECD-maissa viime vuosikymmenen aikana lisääntynyt, ilmenee Unicefin uudesta raportista. Ikääntyvän väestön yhteiskunnissa huoli terveydenhuollosta ja eläkkeistä on jättänyt varjoonsa kysymyksen lasten hyvinvoinnista. Suomi kuitenkin sijoittuu tutkimuksen kärkijoukkoon.

Globalisaatiopeliä

Vaikuttaa siltä, että poliitikot sekoittavat tahallaan aidat ja aidanseipäät arvostellessaan presidentti Halosta hänen globalisaatio-lausunnoistaan. Asian ydin ei ole se, vastustetaanko vai kannatetaanko, vaan se, mitä globalisaatiolla tarkoitetaan. Hämärästä käsitteestä on löydetty oiva lyömäase haluttaessa korostaa edistyksellisyyttä vanhakantaisuuden sijaan, kirjoittaa maailma.netin toimittaja Eija Palosuo.

Suuri järjestöfoorumi suunnitteilla ASEM-kokouksen kylkeen

Syksyllä 2006 maailman katseet kohdistuvat Suomeen, joka tuolloin toimii EU:n puheenjohtajamaana ja saa Aasian ja Euroopan huippukokouksen yhteydessä arvokkaita vieraita. Kansalaisjärjestöjen työlistalla on ASEM-kokouksen varjokokous, josta odotetaan Suomen kaikkien aikojen suurinta kehityspoliittista tapahtumaa.

Kenelle oikeus internetin hallintaan?

Internetin yhteiskunnallinen merkitys sen alkuvaiheessa oli niin vähäinen, etteivät poliitikot juurikaan kiinnittäneet huomiota virtuaaliverkon omistukseen ja hallintaan. Tänä päivänä tilanne on toinen. Kysymys herättää kansainvälispoliittisia intohimoja ja tulee olemaan yksi merkittävimmistä aiheista syksyllä YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa. Aihetta pohdittiin kansalaisjärjestöjen seminaarissa 11. tammikuuta.

Suomi rajaa rooliaan kehitysmaiden tietoyhteiskuntahankkeissa

Ulkoministeriössä valmistellaan parhaillaan tietoyhteiskuntaa koskevaa kehityspoliittista linjausta määrittelemään, kuinka Suomen tulisi osallistua tietoyhteiskuntien rakentamiseen kehitysmaissa. Osaamisalueistamme keskustelivat keskiviikkona ministeriön, yritysmaailman, järjestöjen ja tiedeyhteisöjen edustajat Säätytalolla.

Uudistunut Ydin-lehti haluaa lisää keskustelua politiikasta

Lähes 40 vuoden ajan ilmestynyt, sadankomitealaisesta rauhanliikkeestä ponnistanut Ydin-lehti hakee uutta ilmettä niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin. Päätoimittaja Sirpa Puhakka haluaa herätellä debattia ja kohdistaa aiempaa enemmän huomiota myös kotimaan politiikkaan perinteisten ydinalueiden lisäksi.

Uusissa EU-maissa herätään hitaasti kehitysyhteistyöhön

Itä-Euroopassa sanalla kehitys viitataan yhä oman yhteisön kehittämiseen tai maaseudun tilaan, ja globaali solidaarisuus tuo ikävästi mieleen kommunismin ajat. Kansalaisjärjestöt joutuvat tekemään lujasti töitä rakentaakseen EU-kansalaisuuteen humanitaarista ulottuvuutta, kertoo puolalainen Nadazdin Draginja.

Teletietojen kohtalo muovaa tietoyhteiskunnan perustaa

Päätökset teletietojen tallennusvelvollisuudesta eivät ole teknisiä tai käytännöllisiä kysymyksiä, vaan tietoyhteiskuntaa syvästi muovaavaa politiikkaa. "Viimeksi yhtä kauaskantoisia, uusia linjauksia Suomessa tehtiin 50 vuotta sitten", arvioi kansanedustaja Jyrki Kasvi. Internetin merkityksen kasvaessa ei ole yhdentekevää, kuka säilöö ja mitä.

Järjestöjen yritysyhteistyö kasvussa

Kasvava määrä yrityksiä ja järjestöjä on Suomessakin tiivistämässä yhteistyötään tavalla, josta kansainvälisissä yhteyksissä käytetään nimitystä "cause related marketing". Yritysten osallistuminen maailmanparannukseen sisältää järjestön kannalta sekä mahdollisuuksia että riskejä, kuvailee yrityskumppanien hakupalvelun verkkoon avannut Taina Marjanen.

Tv-kanavat kilpasilla arabiyleisön sieluista

Länsimaissakin tunnetuksi tulleen satelliittikanavan al-Jazeeran ja Yhdysvaltain vastikään Lähi-itään perustaman al-Hurran edustajat väittelivät torstaina Helsingissä arabimedian ammattimaisuudesta, objektiivisuudesta ja toistensa rooleista IPS:n ja ulkoministeriön järjestämässä paneelikeskustelussa.

Attac-päivä: Kasinon omistaja jää aina voitolle

Suomesta pääoma karkaa, Kiinassa paiskitaan 16-tuntisia päiviä, absoluuttinen köyhyys lisääntyy mutta joku aina vetää välistä – ja lopulta talouden suuresta pelistä hyötyvät eniten suuromistajat. Kuinka rahan valta saataisiin demokratian piiriin? Attacin koulutuspäivillä asiaa pohtivat mm. professorit Heikki Patomäki sekä Juha Siltala.

KokoNainen murtaa ympärileikkauksiin liittyvän hiljaisuuden

Alexis Kouroksen ohjaama ja Ihmisoikeusliiton tuottama KokoNainen-elokuva herättelee keskustelua tyttöjen ympärileikkauksista Suomessa. Kirjallinen ohjeistus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille puolestaan selvittää, kuinka aihe tulisi ottaa esille maahanmuuttajataustaisen asiakkaan kanssa, mikä on viranomaisten työnjako kiperissä tilanteissa ja mitä sanoo laki.

Taas kaivataan hyviä uutisia kehitysmaista

Yhtäällä soditaan, toisaalla nähdään nälkää - onko mitään hyvää kerrottavaa kehitysmaista? Pitäisikö olla? Aihetta pohdittiin Ylen Hyvä –kampanjan järjestämässä keskustelutilaisuudessa torstaina. Elämyshakuiseksi muuttuneen viestinnän vaatimukset heijastuvat myös avustusjärjestöjen työhön, tilaisuudessa todettiin.

Inhimillinen kehitys on myös kulttuurista vapautta

Tämänvuotinen UNDP:n Inhimillisen kehityksen raportti nostaa valokeilaan vähemmistöt ja kulttuurisen monimuotoisuuden, jotka kehityskeskusteluissa usein jäävät talouslukujen varjoon. Kulttuurista ja kansallista identiteettiä ei ole tarpeen asettaa vastakkain, ja vauraidenkin yhteiskuntien hallintoa tulee kehittää vastaamaan monikulttuurisuuden haasteisiin, raportti toteaa.

OneWorld-käyttäjäkyselyn tulokset

Tammikuussa 2004 maailma.net/OneWorld toteutti verkossa kansainvälisen käyttäjäkyselyn, jonka tulokset on nyt koottu yhteen. Kaikkiaan vastauksia kertyi yli 2 700. Niiden perusteella lukijat niin ulkomailla kuin Suomessakin arvostavat erityisesti portaalin uutisellista sisältöä. Rohkaiseva OneWorldin kannalta on tulos, jonka mukaan lähes puolet vastanneista kertoo aktivoituneensa itse vaikuttamaan asioihin.

Ministerineuvosto sivuutti europarlamentin ohjelmistopatenteissa

Tiukka EU-laki tietokoneohjelmistojen patentoitavuudesta on askeleen lähempänä toteutumistaan vastoin europarlamentin tahtoa. Ministerineuvosto teki kertaalleen parlamentissa muutettuun tekstiin lisäyksiä, joiden pohjalta se muodostaa kannanottonsa ensi viikon alussa. Useat mepit ovat esittäneet suuttumuksensa parlamentin kannan sivuuttamisesta. Laki merkitsisi vaikeuksia mm. Linux-pohjaisten vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittelylle ja vahvistaisi ohjelmistojättien asemaa.
Tilaa aihepiirin Eija Palosuo RSS-syöte