Blogit

Visuaalisesti näyttäviä asevientitilastoja

Arms Trade -verkkosovellus kertoo pien- ja kevytaseiden maailmanlaajuisesta viennistä ja tuonnista.

Tilastot mielletään usein tylsiksi, nehän ovat vain lukuja. Totta toinen puoli, mutta kannattaa muistaa, että luvut ovat kiinni todellisuudessa.

Kiitos internetin tilastojen esittäminen voidaan nykyisin myös toteuttaa käyttäjäystävällisesti. Karttasovellusten avulla tieto voidaan kohdistaa maahan tai alueeseen ja animaatioiden avulla voidaan havainnollistaa muutoksia.

Hyvä esimerkki olennaisen tilastotiedon esittämisestä on Googlen, Norjan Rauhantutkimuslaitoksen (PRIO) ja brasilialaisen Igarape Instituten toteuttama pien- ja kevytaseiden kauppaa esittelevä verkkosovellus Arms Trade.

Visuaalisesti näyttävässä sovelluksessa voi katsoa valitun maan pien- ja kevytaseiden vientiä sekä tuontia aikavälillä 1992-2010. Vienti- ja tuontiluvut on vielä eritelty sotilas- ja siviiliaseisiin sekä ammuksiin.

Täydellinen tämäkään sovellus ei ole. Vienti- ja tuontimaat näytetään kyllä pallokartalla ja karttapalloa hiirellä pyörittämällä näkee mista maista aseita on ostettu tai mihin niitä on myyty.

Sen sijaan sovellus ei kerro esimerkiksi Suomen ja Etelä-Afrikan välisen aseviennin arvoa vuonna 2010. Se kertoo ainoastaan Suomen kyseisen vuoden aseviennin ja -tuonnin arvon kokonaisuudessaan sekä näyttää vienti- ja tuontimaat.

Kannattaa myös muistaa, että tilastotiedot ovat aina jossain määrin epäluotettavia. Pien- ja kevytaseiden tilastot perustuvat valtioiden raportiontiin YK:lle, jonka tilastotoimisto kokoaa tiedot COMTRADE -tietokantaan.

Arms Traden toteuttajat huomauttavat, COMTRADEn puutteista. Se ei muun muassa kerro, onko asevienti jatkunut siitä maasta, johon aseet ensiksi on toimitettu.

Samoin osa maista, esimerkiksi Kiina. Pohjois-Korea, Iran ja useimmat Keski-Aasian sekä Saharan eteläpuolisen Afrikan maat raportoivat aseviennistään erittäin puutteellisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.