Blogit

Vapaaehtoinen Guantanamo-kokemus

Räppäri Mos Def suostui kokeilemaan, miltä pakkosyöttö tuntuu Guantanamon vangeista. Tulos oli järkyttävä.

Guantanamon vankileirillä pakkosyötetään yli 40:tä nälkälakossa olevaa vankia. Letkun työntäminen väkisin nenään on jo ajatuksena järkyttävä, mutta amerikkalainen räppäri ja näyttelijä Mos Def, joka tunnetaan myös nimellä Yasiin Bey, suostui kokeilemaan, miltä se oikeasti tuntuu.

Taustalla oli brittiläinen ihmisoikeusjärjestö Reprieve, ja tuloksena syntynyt video julkaistiin brittilehti Guardianin nettisivuilla.

Videon ahdistavuudesta ei turhaan varoitella. Coolin näköinen räppäri murenee anelemaan armoa muutamassa minuutissa – Guantanamossa sessio voi kestää kaksi tuntia. Mukana olleen Guardianin toimittajan Ben Fergusonin mukaan kävi selväksi, ettei Mos Def näyttele.

Mos Defiä on toki myös kritisoitu julkisuushakuisuudesta – voihan video edistää hänen levynmyyntiäänkin. Ehkä niin, mutta jos päättäjät ja viranomaiset itse suostuisivat joskus kokemaan tai edes katsomaan päätöksensä seuraukset, Guantanamonkin tilanne voisi olla toinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.