Blogit

Teknologian hautausmaa

Teknologian kehitys on hyödyttänyt monella tavalla koko maailmaa. Esimerkiksi uudet kännykkä-, tietokone- ja internetsovellukset mahdollistavat tehokkaan viestimisen ympäri maailman, vähentävät paperinkulutuksen tarvetta ja vievät energiaa aiempaa vähemmän.

Kääntöpuolesta puhutaan harvoin. Älypuhelimet, läppärit ja melkein kaikki muutkin vehkeet hajoavat helposti, ne valmistetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestämättömistä materiaaleista ja kehnoissa olosuhteissa eivätkä ne läheskään aina tuo elämään mitään erityistä lisäarvoa – ellei koulun liitutaulun kokoista tv:tä nyt lasketa sellaiseksi. David Fedelen elokuva E-wasteland ottaa esiin vielä harvemmin käsitellyn ongelman, jätteen.

Dokumentin mukaan maailma luo vuosittain noin 50 miljoonaa tonnia e-jätettä. Käytetyt laitteet dumpataan laittomista kehittyneistä maista kehittyviin, jossa ne pannaan palasiksi miettimättä ympäristön tai työntekijän terveyttä.

Kun savu nousee palavasta rojuläjästä, ajatus uutta "älykästä" teknologian sovellusta jonottavista länsimaisista kuluttajista – ja siitä juttua tekevistä medioista – tuntuu jokseenkin älyttömältä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.