Blogit

Sweden Goes Organic

Mikä on paras kouluruoka? Luomuruoka, sanoo Tukholman kaupunki, joka aikoo panostaa ruoan entistä terveystietoisempaan tuottamiseen.

Uutta tuulta purjeisiin toi vuoden alussa julkaistu ruotsalainen tutkimus, jonka mukaan runsas jalostetun lihan syönti voi nostaa riskiä sairastua haimasyöpään.

Nähtyäni alla olevan videon, jouduin hetken miettimään onko tämä hyvä tai huono uutinen. Kyllä, vähän tylyä.

Vaakakupissa tottakai painaa hyvä ja laadukas ruoka, mutta entäpä se häly mikä nousi ympäri maailmaa yksioikoisen otsikoinnin myötä?

Ruotsalaistutkimusta koskevat uutiset saattavat monissa herättää mielikuvia tuhansista itkevistä pekonin ystävistä jotka vihoviimeisimmän kerran saavat kuulla aamupalansa terveyhaitoista, tai niistä, jotka olivat aina tienneet vaikka eivät olleet mitään sanonutkaan. Oli se todellinen kuva mikä tahansa, epäilen ettei moni lukija kuitenkaan ehtinyt lukaista sitä alkuperäistä artikkelia British Journal of Cancer –julkaisusta.

Näyttö esimerkiksi lihavalmisteiden terveyshaitoista on tosiaan vahvistunut viime vuosikymmenien aikana, ja mikäli ruokavalio yksinään voisi auttaa välittömimmän riskin pienentämisessä, se olisi hienoa monenkinlaisen ongelman ratkaisemisen kannalta. Mutta kun valitettavasti vastaus on vielä ei.

Tässäkin tapauksessa kannattaa huomioida muitakin tekijöitä ja elämäntapa-valintoja, kuten tupakointi tai alkoholin juonti, jotka tuovat tutkimuksen tykyttävän enteelliselle ‘riski’ –sanalle todellisen merkityksensä.

Silti, ruokavalio ja terveys-kysymysten setviminen oppilaiden kanssa ruokailun ‘alkulähteillä’ on luultavasti oikein ihaltava tavoite kasvatustehtävälleen omistautuneille kouluille.

Jos ei muuta, niin tukholmalaisen Katarina Söndra –koulun menyyssä tuskin seikkailevat kanaviillokit ja lihamurekkeet omilta kouluajoiltani, mikä on pieni saavutus sinänsä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.