Minä olen 132 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Minä olen 132

Meksikolaisopiskelijat aloittivat oman arabikeväänsä.

Ystäväni Meksikossa on sanonut monta vuotta, että ei jaksa äänestää, koska ei usko minkään muuttuvan.

Hän on ollut turhautunut siihen, että maan ongelmiin ei suurista puheista huolimatta saada ratkaisua. Hän sanoo, että presidentin nimi vaihtuu vaaleissa, mutta kaikki muu pysyy samana.

Tänä keväänä presidentinvaalien alla alkoi kuitenkin "Meksikon kevät", niin kuin jotkut sitä kutsuivat arabikevättä mukaillen.

Meksikossa 131 opiskelijaa teki YouTube-videon, jossa reagoivat suurten mediatalojen väitteeseen, että Iberoamerican yliopistossa järjestetty mielenilmaus presidenttikandidaatti Enrique Peña Nietoa vastaan olikin vain vastaehdokkaiden sabotaasia. 

Sitä seurasi yliopisto-opiskelijoiden protestiliike: #YoSoy 132.  Minä olen 132. 

Liike sanoi kaipaavansa autenttista demokratiaa ja reiluja vaaleja.

He valloittivat kadut ja kyberviidakon – he järjestivät luovia tempauksia ja mielenilmauksia, jotka levisivät ympäri maailmaa YouTuben ja Twitterin kautta.

#YoSoy 132 -verkosto järjesti myös internetin kautta näytetyn presidenttiehdokkaiden välisen väittelyn, jossa käsiteltiin teemoja, jotka jäivät virallisissa vaaliväittelyissä syrjään, kuten suurten mediatalojen monopoliasemaa.

Peña Nieto oli kandidaateista ainoa, joka ei ollut mukana 19. kesäkuuta järjestetyssä vaaliväittelyssä. Nieton puuttumista kuvasi tyhjä tuoli koko tilaisuuden ajan.

Vaalit olivat, Nieto voitti. 

Äänet laskettiin uudestaan. Nieto voitti taas.

Mutta #YoSoy 132 -liike ei laamaantunut. 

"Meksikolaiset ovat nukkuneet 35 vuotta. Mielestäni on innostavaa nähdä, että ihmiset, jotka eivät yleensä ole poliittisesti aktiivisia, tulevat sanomaan meille, että se, mitä te teette, on tärkeää. Uskon, että olemme yhdessä muuttaneet Meksikon poliittisen pelikentän", sanoi lakiopiskelija Leon Castante #Yo soy 132 -verkoston perustajaryhmän tapaamisessa vaalien jälkeen.

Liike aikoo jatkaa kansalaisoikeuksien sekä ilmaisunvapauden puolesta puhumista.

Eräs #YoSoy 132:n julkaisema YouTube-video päättyy sanoihin: 

"Älä koskaan epäile, että ryhmä ajattelevaisia, sitoutuneita kansalaisia ei voisi muuttaa maailmaa. Oikeastaan he ovat ainoita, jotka sen ovat koskaan tehneet."

 

Lisää uusi kommentti