Lapsityöläinen oli Nepalissa ennen ylpeyden aihe, mutta nykyään sitä ymmärretään hävetä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsityöläinen oli Nepalissa ennen ylpeyden aihe, mutta nykyään sitä ymmärretään hävetä

Tuore lyhytdokumentti kuvaa lapsityöhön liittyvien ongelmien syvyyttä Nepalissa. Ilmiön monimutkaisuus tulee esiin, kun kuuntelee, mitä lapsityöläisen palkkaajalla on sanottavanaan.

Lapsityöläisestä tulee ensimmäisenä mieleen vaatetehtaassa raatava teinityttö.

Kathmandun laaksossa, Nepalissa, tyypillinen lapsityöläinen on kuitenkin usein kotiapulainen. Köyhässä maassa etenkin tytöt lähetetään usein kotiapulaisiksi kaupunkiin, koska heistä ei ajatella olevan muuta hyötyä – hehän menevät aikanaan joka tapauksessa naimisiin.

Lapsenoikeusjärjestö Interpedia on julkaissut lyhytdokumentin, jolla aihetta käsitellään monesta näkökulmasta. Dokumentissa puhuvat niin lapsityön vastaista työtä tekevät aktivistit, lapsityöläiset, opettajat kuin yksi työnantajakin.

Video: Interpedia.

Ongelman monimutkaisuus tulee ilmi, kun alaikäistä kotiapulaista pitävä Sangita Priyar puhuu itsestään kuin pelastavasta enkelistä. Hän katsoo auttaneensa köyhää lasta antamalla tälle työpaikan ja hankkimalla tälle jopa syntymätodistuksen.

”Hallitus ei auta avuttomia eivätkä he halua antaa muidenkaan auttaa näitä lapsia antamalla heille töitä”, hän kritisoi.

Priyarille ei ehkä tule mieleen, että kaikkien lasten oikeus on olla lapsi, leikkiä ja elää perheensä kanssa. Lapsityöläiset joutuvat usein elämään vuosia erossa perheessään eivätkä he aina pysty käymään koulua. Köyhää lasta ei pitäisi auttaa polkemalla hänen oikeuksiaan lisää.

Toisaalta hän tuo esiin mutkikkaan ongelman, köyhyyden. Jos perheillä ei kerta kaikkiaan ole muita vaihtoehtoja, heidän on järkevintä lähettää lapsi töihin. Siksi työnantaja voi järkeillä, että työpaikan antaminen on paras tapa auttaa.

Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Lapsityön vastaisen CWISH-järjestön johtaja  Shanti Adhikari kertoo, että nykyään työnantajat sentään sietävät hävetä sitä, että heillä on lapsityöläinen. Ennen siitä oltiin ylpeitä.

Lisäksi 15 vuodessa Kathmandun laaksossa lapsikotiapulaisten määrä on pudonnut 40 prosenttia. Taustalla on muun muassa viranomaisten ja järjestöjen sinnikäs valistus- ja vaikuttamistyö sekä uusi lainsäädäntö.

Nykyään Nepalin hallituksen tavoitteena on lopettaa lapsityön pahimmat muodot vuoden 2022 loppuun mennessä ja lopettaa lapsityö kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimoinen tavoite,  mutta kenties mahdollinen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia