Blogit

Lapset väkivallan asialla

Videolle haastatellut israelilaislapset haluavat tappaa arabeja, mutta kuinka eettistä on käyttää lapsia materiaalina?

"Kuvittelen kuolleen arabin. Tunnen itseni iloiseksi", kertoo israelilaispoika elokuvaohjaaja Itamar Roselle.

Rose on tehnyt videon, jossa hän kuljeskelee israelilaisessa armeijamuseossa ja pikahaastattelee israelilaislapsia. Millä aseella voi tappaa eniten ihmisiä? Kenet kuvittelit viholliseksi, kun istuit panssarivaunussa? Haluatko, että Israel on taas Libanonissa, kun menet armeijaan?

Ja lapset vastaavat. Joku kuvittelee tappavansa arabeja. Eräs poika haluaa armeijaan, kuten isäkin. Hän haluaa, että Libanoniin tulee taas sota.

Jotenkin tällainen vähän tympäisee. Tietysti vastaukset ovat järkyttäviä ja ne kertovat siitä, miten paljon lapset imevät rasistisesta ja väkivaltaisesta ilmapiiristä itseensä vaikutteita. Vastaukset myös muistuttavat, ettei lapsia misään päin maailmaa pitäisi viedä ihastelemaan tappovehkeitä. Näitä museoitahan riittää Suomessakin.

Mutta ei lasten käyttö tällaisen videon materiaalinakaan kaikkein eettisin teko ole. Osa kysymyksistä on selvästi johdattelevia, eikä lasten vastauksia ole muutenkaan oikein reilua ottaa tosissaan. Jos tällaista tapahtuisi vaikka Suomen tv-uutisissa, nousisi varmasti hirveä häly siitä, miten media riistää lapsia.

Samantyyppistä ennakkoluulojen paljastamista harrasti brittikoomikko Sacha Baron Cohen Borat-elokuvassaan, mutta hän kiusasikin itsensä kokoisia. 

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.