Blogit

Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista

Suurin osa ruuan ilmastovaikutuksista tulee tuotantovaiheessa. Ilmastovalintatalo-laskurissa vertaillaan arkipäivän elintarvikkeiden hiilijalanjälkeä.

Ruuan ilmastovaikutuksista on puhuttu pitkään, mutta aiheesta on yhä liikkeellä paljon väärää tietoa ja uskomuksia.

On helppo ajatella, että on ympäristöystävällisempää syödä lähellä tuotettua lihaa kuin kaukaa lennätettyjä kasviksia. Totuus – hieman tuotteesta toki riippuen – kuitenkin on, että ruuan tuotantomenetelmät tuottavat enemmän päästöjä kuin sen kuljettaminen.

Netti on jo täynnä laskureita, joiden avulla voi laskea oman hiilijalanjälkensä. Hieman kevyemmän mutta samalla viihdyttävämmän laskurin tarjoaa Suomen Lähetysseura, jonka uusi Ilmastovalintatalo-laskuri panee käyttäjät vertailemaan tiettyjä peruselintarvikkeita ja valitsemaan ilmastoystävällisemmän vaihtoehdon.

Osa vaihtoehdoista on itsestään selviä: on helppo arvata, kumman hiilijalanjälki on suurempi, sianlihan vai palkokasvien. Ainakin itselleni vähemmän ilmeinen oli kuitenkin mansikan ja maitosuklaan sekä kahvin ja teen vertailu. Myös soijamaidon ja lehmänmaidon välinen ero on yllättävän pieni.

Ruokavalintoihin vaikuttavat tietysti muutkin asiat kuin ympäristö: hinta ja myös muut eettiset kysymykset, kuten vaikkapa työntekijöiden olosuhteet suomalaisella kasvihuoneella verrattuna Espanjan maatiloihin. Testi on kuitenkin terve muistutus pienten valintojen tärkeydestä.

Testin voi tehdä täällä.

Kommentit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.