Blogit

Euroopan parlamentti haluaa selvyyden CIA:n salaisista vankiloista

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksia sekä oikeus- ja sisäasioita käsittelevä valiokunta valmistelee raporttia CIA:n salaisten vankiloiden ohjelmasta. Useista jäsenmaista, muun muassa Iso-Britannia, Liettua, Puola, Romania, Suomi ja Tanska, on saatu uutta tietoa niiden osuudesta salaisiin vankiloihin tai vankien kuljetuksiin.

Parlamentti hyväksyi helmikuussa 2007 CIA:n toimia tutkineen alivaliokunnan mietinnön. Mietinnön loppupäätelmissä todetaan muun muassa, että Euroopan ihmisoikesusopimus velvoittaa jäsenvaltioita tekemään riippumaton ja puolueeton tutkimus myös silloin, jos ihmisoikeuksien loukkaamista epäillään tapahtuneen.

Joulukuussa Suomessa vieraillut Amnesty Internationalin terrorismin vastaisten toimien ja ihmisoikeuksien asiantuntija Julia Hall muistutti Suomea velvollisuudesta tehdä puolueeton ja perusteellinen tutkinta CIA:n salaiseen pidätysohjelmaan liittyvistä vankilennoista maassa.

Parlamentin on määrä käsitellä raporttia syyskuussa.

Euronewsin videossa on tiivis yhteenveto europarlamentin toimista selvittää EU-maiden osuus CIA:n salaisiin vankiloihin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.