Alkavatko ihmiset olla liian painavia maapallolle? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkavatko ihmiset olla liian painavia maapallolle?

Ylipaino tuo maapallolle miljardi ihmistä lisää.

Liikalihavuus ei ole pahasta vain terveydelle, vaan myös ympäristölle, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) -laitoksen tutkimus kertoo.

LSHTM:n tutkijoiden mukaan maapallon aikuisväestö painaa tällä hetkellä 287 miljoonaa tonnia, josta 15 miljoonaa johtuu ylipainosta ja 3,5 miljoonaa liikalihavuudesta.

Lisääntyvän biomassan vaikutukset globaaliin ruoan kysyntään ja lajimme ekologiseen jalanjälkeen ovat mittavat. Ensimmäistä kertaa lasketun aikuisväestön ylipaino vastaa tällä hetkellä lähes yhtä miljardia ihmistä lisää maapallolla, millä voi olla tuhoisat seuraukset ruokaturvan ja kestävän kehityksen kannalta.

YK:n ja maailman terveysjärjestö WHO:n tilastoihin perustuva aineisto osoittaa, että eniten liikalihavia ihmisiä on maailman rikkaimmissa maissa pienestä asukasluvusta huolimatta.

Yhdysvalloissa ihminen painaa keskimäärin 81 kiloa, keskivertoihmisen paino on 62 kiloa. Eurooppalaiset ja erityisesti britit 75 kilon keskivertopainolla ovat kakkossijalla maailman painavimpien ihmisten listalla. Kuvaavaa on, että maailman väkirikkaimmassa maanosassa Aasiassa keskivertoihminen painaa vain 57,7 kiloa.

Ihmiset ovat lihavempia kuin koskaan aiemmin, vaikka media on pullollaan viikoittain vaihtuvia laihdutusvinkkejä. Suuri osa ihmisistä kärsii ulkonäköpaineista jo hyvin nuoresta iästä lähtien. Mitä tutkimusta johtanut professori Ian Roberts tarjoaa lääkkeeksi?

Hän heittää pallon poliitikkojen suuntaan ehdottamalla terveysohjelmien lisäämistä ylipainon vähentämiseksi rikkaissa maissa sekä tekemään kävelyn ja pyöräilyn helpommaksi kaupungeissa.

"Kaikki ymmärtävät, että väestönkasvu uhkaa maapalloa, mutta niin uhkaa myös väestön lihominen", Roberts toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti vuodelta 2011 kertoo, ettei suomalaisten tilanne ole ylipainon osalta parempi.

Pitkällä aikavälillä suoritetun tutkimuksen mukaan työikäisten tupakointi on kyllä vähentynyt ja terveelliset ruokailutottumukset lisääntyneet. Samaan aikaan kuitenkin alkoholin käyttö on lisääntynyt ja suomalaisten paino on noussut.

Helsingin poliitikkoja voinee onnitella kauaskatseisuudesta juuri keskustaan avatun pyöräilykaista Baanan osalta. Tosin THL:n tutkimuksen mukaan Uudenmaan seudulla ollaan muuhun Suomeen verrattuna vähiten ylipainoisia, mutta kulutetaan alkoholia eniten.

Lisää uusi kommentti