Ympäristökasvatusta Kokkolasta Tansaniaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristökasvatusta Kokkolasta Tansaniaan

Kokkolan kaupunki tukee tansanialaisten koulujen jätehuoltoon painottuvaa ympäristökasvatusta, Julia Jänis kirjoittaa.

Kokkolan kaupunki on vuodesta 2008 lähtien tehnyt ympäristökasvatusta Ilalassa Tansaniassa. Kuntaliiton Pohjoisen ja Etelän kuntien yhteistyöohjelman rahoittaman hankkeen painopistealueena on jätehuollon kehittämistyö, Julia Jänis kirjoittaa kunnat.netissä.

Tansanialaisissa kouluissa oppilaat lajittelevat jätteitä, osallistuvat luontokerhoihin sekä vuosittaisiin koulujen välisiin ympäristökilpailuihin. Pilottivaiheesta lähtien hankkeessa mukana olleen Bungen alakoulun ympäristökerhossa on lähes 50 innostunutta oppilasta. Oppilaiden vanhemmista kymmenkunta osallistuu myös kerhoon.

Toisen pilottikoulun, Msimbazi Shule ya Mzingin, rehtori Lightness Newton pitää hanketta koululleen merkittävänä. Newtonin mukaan koulun antama ympäristökasvatus on lisännyt myös oppilaiden perheiden ympäristötietoutta.

Perheet ryhtyivät jopa tuomaan kotonaan lajittelemiaan jätteitä koulun keräysastioihin, jotka Kokkolan kaupunki on lajhoittanut koululle. Newton ymmärtää vanhempien toimia, koska alueella ei ole kunnallista jätteiden keräyspistettä.

Suomalaisten koulujen Vihreä lippu -ohjelmaan Kokkolassa tutustunut Ilalan kaupungin ympäristösihteeri Abdon Mapunda toivoo vastaavaa ympäristömerkkiä myös Tansaniaan, sillä se voisi innostaa kaikkia kouluja ympäristötoimintaan, Jänis toteaa.

Tansanian ohella Kokkolasta on luotu yhteyksiä kenialaiseen Eco School ohjelmaan, jossa on mukana kaikkiaan 1400 kenialaista koulua. Kokkolasta on toimitettu opetusmateriaalia kenialaiskouluille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia