Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.
Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa
Lukutaito jää monilta konfliktimaiden nuorilta saamatta. Opetusta Abu Shoukin sisäisten pakolaisten leirillä Sudanin Darfurissa vuonna 2014. (Kuva: Albert González Farran / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Konflikti- ja katastrofimaissa elävistä 15–24-vuotiaista nuorista lähes 30 prosenttia ei osaa lukea. Erityisen heikko on tyttöjen ja nuorten naisten lukutaito, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konflikteista ja katastrofeista kärsivissä maissa 33 prosenttia nuorista naisista ja 24 prosenttia nuorista miehistä ei osaa lukea, eilen julkaistuista tilastoista selviää.

Unicef laski luvut käyttämällä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon tilastoja 27 maasta, jotka ovat hätätilassa kriisin tai konfliktin takia. Pahin tilanne on Nigerissä, jossa 76 prosenttia nuorista ei osaa lukea.

Myös Tšadissa, Etelä-Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa yli 60 prosenttia nuorista on lukutaidottomia.

”Nämä luvut ovat synkkä muistutus siitä, millainen traaginen vaikutus kriiseillä on lasten koulutukseen, tulevaisuuteen sekä yhteiskuntien vakauteen ja kasvuun”, sanoo Unicefin johtaja Henrietta H. Fore järjestön tiedotteessa.

Unicef, Unesco ja muut järjestöt ovat viime aikoina varoitelleet, ettei koulutukseen etenkään hätätilanteissa satsata riittävästi rahaa. Tällä hetkellä esimerkiksi humanitaarisesta avusta vain 3,6 prosenttia käytetään koulutukseen.

Senegalissa alkaa tänään kansainvälinen konferenssi, jossa on määrä lisätä avunantajien rahoituslupauksia nimenomaan koulutukseen.

Koulutus kehitysmaissa koulutuskonflikti Suomen UNICEF

Lue myös

Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.
Koululaisia pulpetin ääressä Senegalissa

Avunantajat lupasivat miljardipotin koulutuksen edistämiseen

Yli 260 miljoonaa lasta ei käy koulua ja monet koulua käyvistäkään eivät opi riittävästi. Senegalissa järjestetty konferenssi sai avunantajat avaamaan kukkaronnyörinsä, tosin ei vieläkään riittävästi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.