Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.

Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Monessa kehitysmaassa internetyhteydet ovat huonoja, eikä lapsilla ole älylaitteita tai tietokoneita, joilla käydä etäkoulua. Näin monet ovat olleet täysin ilman koulutusta pitkiä aikoja koronapandemian aikana. Kuva: Ayene / UNICEF Ethiopia.

Koulujen sulkeminen on lisännyt merkittävästi teiniraskauksia, lapsiavioliittoja ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa koronapandemian aikana, raportoi Unicef.

“Koulujen sulkeminen on vaikuttanut arviolta yli 600 miljoonan lapsen elämään. Koulutuksen, turvallisuuden ja ystävien tilalle on tullut ahdistusta, väkivaltaa ja teiniraskauksia”, sanoo James Elder Unicefiltä.

Esimerkiksi Ugandassa koulujen sulkeminen johti teiniraskauksien lisääntymiseen jopa 20 prosentilla 15 kuukauden aikana. 

Aasian ja Tyynenmeren mantereiden kouluista jopa puolet ovat olleet suljettuina noin 200 päivää. Itä- ja Etelä-Afrikassa koulusulut ovat kestäneet yli 300 päivää ja Etelä- ja Väli-Amerikassa 18 maassa koulusulut ovat olleet vielä tätäkin pidempiä.

YK:n arvioi, että esimerkiksi Itä- ja Etelä-Afrikassa jopa 40 prosenttia 5-18-vuotiaista lapsista ei ole tällä hetkellä koulussa.

Syrjäseuduilla koulunkäynti on ollut lähes mahdotonta. Esimerkiksi Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueilla 80 miljoonaa syrjäseudulla asuvaa lasta ei ole käynyt koulua. Monessa kehitysmaassa internetyhteydet ovat huonoja tai olemattamia, joten etäkoulu ei ole tullut kysymykseen.

Unicef vetoaa, että koulut avattaisiin niin pian kuin mahdollista. Myös ne, jotka ovat olleet koulutuksen ulkopuolella jo ennen koronapandemiaa, pitäisi saada koulun penkille. Kaikkein köyhimpiä tulisi tukea käteismaksatuksin, jotta myös haavoittuvassa asemassa olevien koulunkäynti helpottuisi.

“Meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta pandemia saadaan loppumaan. Rokotteet pitäisi saada kehitysmaissa nopeammin kaikkien ulottuville”, sanoo Elder.

Aiemmin julkaistun Human Rights Watchin raportin mukaan hallitusten pitäisi puuttua kuitenkin myös ongelmiin, jotka olivat olemassa jo ennen pandemiaa. Niiden pitää tavoittaa koulusta poisjääneiden lisäksi myös ne, jotka eivät käyneet koulua pandemian alkaessakaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia