Uutiset

Tyynenmeren tonnikalakannat romahtaneet 96 prosenttia

Luonnonsuojelijat vaativat jyrkkiä toimia kalakannan elvyttämiseksi.
(Kuva: Stewart Butterfield / cc 2.0)

Vuosikymmeniä kestänyt ylikalastus on saanut Tyynenmeren sinievätonnikalakannan kutistumaan yli 96 prosenttia teollista kalastusta edeltäneistä määristä, kertoo uusi selvitys.

Arvio perustuu Yhdysvaltojen ja Japanin yhteisen tutkimuskomitean arvioon (pdf), jonka mukaan vuonna 2010 Tyynenmeren tonnikalakannan biomassa oli historiallisen alhaalla ja kalastamojen yleisesti käyttämät biologiset suositusarvot kalastuksen jatkamiselle oli ylitetty räikeästi.

Ympäristöjärjestöjen mukaan tilastot osoittavat, että jo aiemmissa arvioissa ylikalastettuna pidetty laji on nyt vaarassa tulla kalastetuksi sukupuuttoon.

Tyynenmeren sinievätonnikalaa kalastetaan vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja erityisesti Japanin markkinoita varten, jossa se on suosittu sushin ja sashimin raaka-aine. Ylikalastuksesta johtuen yli 90 prosenttia saaliskaloista on alle kutemisikäisiä, mikä rokottaa kannan uusiutumista radikaalisti.

Ympäristöjärjestö Pew Environment Group vaatiikin Tyynenmeren tonnikalaa eniten kalastavia maita ottavan merkittäviä askelia lajin suojelemiseksi. Järjestön mukaan jopa kalastuksen täyskieltoa tulisi harkita, kunnes kanta saadaan jälleen terveelle tasolle.

Merien tilaYmpäristöongelmat kalastusetiikka & arvokeskustelubiodiversiteettieläimetmeretsuojelu JapaniKorean tasavaltaMeksikoYhdysvallat

Lue myös

(Kuva: vaidehi shah / Flickr.com / CC BY 2.0)

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.
(Kuva: Milan Boers / cc 2.0)

Valtamerten sietokyky ylittymässä

Merten kemiallinen tila muuttuu nopeammin kuin koskaan 250 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen suuren sukupuuton jälkeen.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.