Uutiset Merien tila

Tutkimus: Merten muovijäte pilaa korallitkin

Taudit vaikuttavat koralleihin kuolion tavoin. Tutkijat ovat osoittaneet, että merten muovijäte moninkertaistaa korallien tautiriskin.
Koralleja Thaimaassa
Koralleja Thaimaassa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja uhkaa myös merten muovijäte. (Kuva: bianca polak / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Merten herkät korallit kärsivät ilmastonmuutoksen ja merten happamoitumisen vaikutuksista, mutta lisäksi niihin kohdistuu myös uusi uhka: muovijäte, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston johtaman tutkimusryhmän mukaan merten muovijäte lisää korallitauteja merkittävästi.

Tutkijat kartoittivat lähes 125 000 korallin tilaa 159 koralliriutalla Indonesiassa, Australiassa, Myanmarissa ja Thaimaassa. Koralleista löytyi muovia vaihtelevasti: 0,4 palasta sadalla neliömetrillä 25,6 palaan sadalla neliömetrillä. He laskivat, että kun muovijäte pääsee vaikuttamaan koralliin, korallien tautiriski kasvaa neljästä prosentista 89:ään.

”Ongelmana korallitaudeissa on, että kun koralli on kerran menettänyt kudosta, se ei tule takaisin. Se on aivan kuin jalan kuolio, joka leviää koko kehoon”, selittää tutkimusta johtanut Joleah Lamb yliopiston tiedotteessa.

Maailman meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, ja joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2050 merissä on jo enemmän muovia kuin kalaa. Erilaiset taudinaiheuttajat elävät ja lisääntyvät tehokkaasti muovinpaloissa.

Tutkijat arvioivat, että yhteensä noin 11,1 miljardia muovinpalaa on kietoutunut koralliriuttoihin Aasian ja Tyynenmeren alueella ja määrä todennäköisesti lisääntyy 40 prosenttia seuraavien seitsemän vuoden aikana.

”Tutkimus osoittaa, että muovijäte tappaa korallit. Tavoitteenamme on keskittyä vähemmän siihen, että mittaamme asioiden kuolemista, ja enemmän ratkaisuihin. Emme voi pysäyttää maapallon lämpenemisen valtavaa vaikutusta korallien terveyteen lyhyellä aikavälillä, mutta uuden tutkimuksen pitäisi kannustaa politiikkaan, joka vähentää muovisaastetta”, toteaa tutkija Drew Harvell.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Merien tila ympäristöbiodiversiteettimeret

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.