Uutiset Merien tila

Tutkimus: Merten muovijäte pilaa korallitkin

Taudit vaikuttavat koralleihin kuolion tavoin. Tutkijat ovat osoittaneet, että merten muovijäte moninkertaistaa korallien tautiriskin.
Koralleja Thaimaassa
Koralleja Thaimaassa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja uhkaa myös merten muovijäte. (Kuva: bianca polak / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Merten herkät korallit kärsivät ilmastonmuutoksen ja merten happamoitumisen vaikutuksista, mutta lisäksi niihin kohdistuu myös uusi uhka: muovijäte, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston johtaman tutkimusryhmän mukaan merten muovijäte lisää korallitauteja merkittävästi.

Tutkijat kartoittivat lähes 125 000 korallin tilaa 159 koralliriutalla Indonesiassa, Australiassa, Myanmarissa ja Thaimaassa. Koralleista löytyi muovia vaihtelevasti: 0,4 palasta sadalla neliömetrillä 25,6 palaan sadalla neliömetrillä. He laskivat, että kun muovijäte pääsee vaikuttamaan koralliin, korallien tautiriski kasvaa neljästä prosentista 89:ään.

”Ongelmana korallitaudeissa on, että kun koralli on kerran menettänyt kudosta, se ei tule takaisin. Se on aivan kuin jalan kuolio, joka leviää koko kehoon”, selittää tutkimusta johtanut Joleah Lamb yliopiston tiedotteessa.

Maailman meriin päätyy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä, ja joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2050 merissä on jo enemmän muovia kuin kalaa. Erilaiset taudinaiheuttajat elävät ja lisääntyvät tehokkaasti muovinpaloissa.

Tutkijat arvioivat, että yhteensä noin 11,1 miljardia muovinpalaa on kietoutunut koralliriuttoihin Aasian ja Tyynenmeren alueella ja määrä todennäköisesti lisääntyy 40 prosenttia seuraavien seitsemän vuoden aikana.

”Tutkimus osoittaa, että muovijäte tappaa korallit. Tavoitteenamme on keskittyä vähemmän siihen, että mittaamme asioiden kuolemista, ja enemmän ratkaisuihin. Emme voi pysäyttää maapallon lämpenemisen valtavaa vaikutusta korallien terveyteen lyhyellä aikavälillä, mutta uuden tutkimuksen pitäisi kannustaa politiikkaan, joka vähentää muovisaastetta”, toteaa tutkija Drew Harvell.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Merien tila ympäristöbiodiversiteettimeret

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.