Tutkimus: Ilmastonmuutos uhkaa koralleja – vielä ei ole myöhäistä toimia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastonmuutos uhkaa koralleja – vielä ei ole myöhäistä toimia

Koralleille vaarallisesta vaalenemisesta on tulossa vuotuinen ilmiö, ellei päästöjä vähennetä.

Mikäli kasvihuonekaasupäästöt eivät vähene, vuosisadan sisällä lähes kaikki maailman koralliriutat ovat vaarallisen vaalenemisen uhassa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Ennusteen mukaan ensimmäisenä kärsivät Taiwanin riutat sekä Haitin pohjoispuolella sijaitsevien Turks- ja Caicossaarten riutat. Keskimäärin vaaleneminen alkaa vuonna 2043.

Korallit kuuluvat maailman tärkeimpiin ekosysteemeihin ja ne tuovat myös miljoonille ihmisille ruokaa ja tuloja. Niiden vaaleneminen on ilmiö, jossa niihin kiinnittynyt levä irtoaa ja ne alkavat vaalentua. Seurauksena ne voivat sairastua tai kuolla. Vaalenemisen taustalla on meren lämpötilan nousu, jota ilmastonmuutos kiihdyttää.

Korallilta kestää toipua vaalenemisesta ainakin viisi vuotta, mutta Nature Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tulevaisuudessa lähes kaikki korallit vaalenevat joka vuosi, ellei päästöjä vähennetä.

Edes Pariisin ilmastosopimuksen noudattaminen ei tutkijoiden mukaan välttämättä riitä korallien vaalenemisen estämiseksi. Jos lupaukset ylitetään, koralliriutat saavat kuitenkin noin 11 vuotta lisäaikaa sopeutua merten lämpenemiseen.

Vielä ei siis ole liian myöhäistä toimia, sanoo tutkimusta tukeneen YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Erik Solheim järjestön tiedotteessa.

Vaalenemista on jo tapahtunut. Viime vuonna se vaikutti 90 prosenttiin Isoa valliriuttaa ja tappoi yli 20 prosenttia sen koralleista, tutkimuksessa kerrotaan. Vaalenemisen lisäksi korallit ovat uhattuina myös ylikalastuksen ja turismin vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia