Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Suomalaisasiantuntija valittiin arvovaltaiseen YK-paneeliin

Suomen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman on valittu mukaan YK:n kestävän kehityksen raporttia valmistelevaan työryhmään.
(Kuva: UN Photo/Rick Bajornas / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalainen asiantuntija, professori Eeva Furman on valittu mukaan YK-paneeliin, joka valmistelee YK:n kestävän kehityksen raporttia. 15-jäsenisen työryhmän on koonnut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, jonka virkakausi päättyi viime vuonna.

Furman on Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja sekä Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja.

Helmikuussa työnsä aloittavan työryhmän on määrä seurata YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistymistä. Työryhmä kokoaa neljän vuoden välein raportin, jonka tarkoituksena on tukea päättäjien ponnisteluja tavoitteiden toteuttamisessa. Ensimmäinen raportti ilmestyy vuonna 2019, kertoo ulkoministeriö.

YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta hyväksyttiin syksyllä 2015, ja ne ovat voimassa vuoteen 2030 asti. Päätavoite on äärimmäisen köyhyyden poistaminen. Tavoitteissa ovat mukana käytännössä kaikki maailman maat.

Suomi raportoi viime kesänä ensimmäisten joukossa omista kestävän kehityksen suunnitelmistaan ja on myös julkaisemassa oman kestävän kehityksen toimeenpanosuunnitelmansa tämän vuoden alussa. Furmanin mukaan monet maat ovat olleet kiinnostuneita Suomen mallista kestävän kehityksen toteutuksessa.

Kestävän kehityksen tavoitteet kestävän kehityksen tavoitteet Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.