Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta. (Kuva: Clay Gilliland / CC BY-SA 2.0)

Somalimaan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka kriminalisoi raiskaukset, seksuaalisen häirinnän, pakkoavioliitot sekä muun muassa seksiperäisen ihmiskaupan. 

Alahuone hyväksyi lain tammikuussa. Laki vaatii kuitenkin vielä presidentin hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Somalimaa julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Somaliasta vuonna 1991, mutta se ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Tähän mennessä raiskaukset eivät ole olleet maassa rikos, vaan käytännössä uhrin perheelle on maksettu korvauksia tai tämä on naitettu raiskaajalle. 

Viime aikoina maa on kuitenkin ryhtynyt työhön naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Helmikuussa maan uskonnolliset johtajat antoivat fatwan naisten sukuelinten silpomisen vakavimmille muodoille.

Naisjärjestöt ovat kiitelleet uutta raiskauslakia mutta kritisoineet sen puutteita sekä muistuttaneet, että sitä on myös sovellettava ja tietoisuutta sen olemassaolosta on lisättävä. 

Soveltaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan edistystä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä uhkaa vakava kuivuus, joka kurittaa Somalimaan lisäksi muitakin Somalian osia. 

Somalimaassa neljät peräkkäiset sateet ovat epäonnistuneet. Kuivuus ajaa perheet köyhyyteen ja edelleen harkitsemaan tyttäriensä naittamista. Pelastakaa Lasten tammi–helmikuussa tekemän tutkimuksen mukaan 1 104 kotitaloudesta 51 teinityttöä oli naitettu kuivuuden vuoksi. Kymmenen prosenttia perheistä kertoi tyttärensä joutuneen seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

”Kuivuus on pahinta miesmuistiin, ja konflikti murtaa taloutta ja yhteiskunnan rakenteita. Siksi tämä laki ei ole ollut koskaan niin tärkeä kuin nyt”, toteaa Pelastakaa Lasten Somalian ja Somalimaan johtaja Timothy Bishop.

Yhteensä Somaliassa on noin 5,4 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Viime vuonna noin miljoona ihmistä pakeni kuivuutta.

Somalian ja Somalimaan kehitys lakioikeus ja rikoskonflikti SomaliaSomalimaa Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Pakolaisleirin teltta ja ihmisiä Somaliassa

Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi

Somalian turvallisuusjoukot tuhosivat puskutraktoreilla tuhansia maan sisäisten pakolaisten asumuksia. Pakkohäädöt ovat yleinen ongelma: pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yli 150 000 ihmistä.
Pommi-iskun tuhoja Mogadishussa

Somalialaisnuoret eivät anna pelolle periksi

Somaliassa tapahtui viime syksynä maan historian pahin terrori-isku. Nuorisoaktivisti Muna Hassan Mohamed oli aluksi shokissa mutta lähti pian muiden paikallisten nuorten tavoin auttamaan pelastustöissä.

Mogadishu lokakuun 2015 pommi-iskun jälkeen

Kirkon Ulkomaanavun kumppanin toimisto romahti Somalian pommi-iskussa

KUA:n maajohtaja Mika Jokivuori oli viikonloppuna Mogadishussa, jossa tapahtui vuosiin pahin terrori-isku. Hänen mukaansa monet etsivät vielä läheisiään iskun jäljiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.