Uutiset Ilmastopolitiikka

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla
Rikkaat maat tukevat yhä fossiilisia polttoaineita. Climate Action Network -verkosto jakoi viime marraskuun ilmastoneuvotteluissa päivittäin "päivän fossiili" -palkintoja. (Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

G7-maat ohjasivat vuosina 2015–2016 ainakin sata miljardia dollaria (84,5 miljardia euroa)  fossiilisten polttoaineiden tuotanto- ja kulutustukiin, käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Japanista koostuva ryhmä aloitti kokouksensa tänään Kanadassa. Maat ovat aiemmin luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuesta vuoteen 2025 mennessä.

Lupauksen pitäminen ei näytä kovin todennäköiseltä, selviää brittiläisen kehitystutkimusinstituutti Odin ja sen kumppanien tuoreesta raportista.

”G7-maat sitoutuivat fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen vuonna 2009, mutta sen jälkeen ne ovat edistyneet hyvin vähän. Samaan aikaan vähemmän rikkaat maat, jotka ovat tehneet sopimuksia G20-maiden ryhmässä, kuten Intia ja Indonesia, ovat vähentäneet tukia miljardeilla dollareilla”, kritisoi Ivetta Gerasimchuk, yksi raportin kirjoittajista tiedotteessa.

Eniten raportissa kritisoidaan Yhdysvaltoja, joka ohjaa edelleen rahaa fossiilisten polttoaineiden etsintään ja tuotantoon ja on perääntynyt aiemmista lupauksistaan. Ranska taas pärjää parhaiten.

G7-maiden tämänvuotinen puheenjohtajamaa Kanada taas saa kiitosta siitä, että se on edistynyt hiilikaivostoiminnan, fossiilisin polttoainein tuotetun sähkön ja fossiilisten polttoaineiden kulutuksen tukemisen lopettamisessa. Moitteita se saa kuitenkin öljy ja kaasun tuotannon tuen jatkamisesta.

Maailmanpankki lupasi viime vuoden joulukuussa lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen. Odin selvityksen mukaan G7-maiden pitäisi tehdä nyt samoin, julkistaa tiedot tuista, laatia suunnitelmat tuista luopumiseksi ja varmistaa, etteivät myöskään vihreään energiaan siirtymiseen tarkoitetut tuet hyödytä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.

Ilmastopolitiikka energiapolitiikkatalousilmastonmuutos

Lue myös

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ruudulla Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015

Kaikilla Pariisin sopimuksen mailla on nyt ilmastolaki tai -politiikka

Parikymmentä vuotta sitten vain kourallinen maita oli säätänyt ilmastolain. Nyt lakeja ja politiikkoja on moninkertaisesti enemmän, mutta sekään ei välttämättä riitä Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Myrskypilviä New Yorkin yllä

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.